Rychlé havraspárské pečení

Vánoce se nezadržitelně blíží. Přípravy vrcholí a na toho, kdo ještě nemá pořízený stromek, koupené, či vyrobené dárky anebo napečeno, možná začíná doléhat předvánoční stres. Nezoufejte, nepropadejte panice a čtěte dál. Nic výše zmíněného za vás sice neuděláme, ale dáme vám alespoň pár tipů na výborné vánoční cukroví, které můžete připravit i za minutu dvanáct!

Nejeden z vás před prvním adventem začíná pociťovat tlak okolí z blížících se svátků. Říkáte si, měsíc to je času… Opak je však pravdou a ten čas uteče tak rychle, že zapalujete první svíčku na adventním věnci, pokud ho tedy vůbec máte a vzápětí i tu druhou a třetí. Dárky ještě nemáte ani vymyšlené, natož nakoupené, či vlastnoručně vyrobené. Pokud nemáte ještě ani ten strom odložený na bakóně, tak se rovnou asi smíříte s tím, že koště udělá větší parádu, než stromy, které na vás u obchodníků zbyly. Pokud jste doteď neudělali okenní výzdobu, tak vám doporučujeme čas věnovat raději pečení. Ať si máte čím zpříjemnit vánoční pohodu u rozpáleného krbu a osladit si život. Vybrali jsme pro vás pár druhů dobrot, které můžete upéct i pár dní před Vánoci. Dokonce je žádoucí chystat je až na poslední chvíli, aby vám na svátky vůbec něco zbylo a nemuseli jste stejně těsně před dělat druhou várku.

**

Ďáblovy čokoládově čokoládové hrudky

Přísady:

  • 50g stlučená hrouda zlata
  • 120g sladký hrubý prach z řepy
  • 10g bílý prach s chutí vanilky
  • 2ks ptačí vejce
  • 140g hladký prach z kostí
  • 5g vzdouvací prášek
  • 1 špetka soli
  • 50g uhelný prach
  • 7g mletá skořice
  • 50g nasekané kousky čokolády
  • 30g drcené plody z ořešáku
  • + sladký jemný prach z řepy na obalování

Postup:

První čtyři zmíněné suroviny spojte v jedno a následně přidejte všechny ostatní suroviny tak, jak stojí psáno v daném pořadí. Sypké suroviny, nechť jsou jemné jako nadýchaný obláček, než přijdou do těsta. Lepivá hmota vznikne po správném spojení všech ingrediencí. Dostaňte ji z nádoby a uložte na chladné místo, dokud neztuhne, abyste s ní mohli dále pracovat. Tvořte kuličky o velikosti poloviční zlatonky a obalte je ve sladkém prachu z řepy. Ať mají kuličky dostatek místa na plazení, dávejte dál od sebe. Pec vyhřejte na 170 °C a po 10 minutách vyndejte.

Ďábloby čokoládově čokoládové hrudky

*

Dřevníky

Přísady:

  • 140g sladký jemný prach z řepy
  • 2ks ptačí vejce
  • 100g stlučená hrouda zlata
  • 2 lžíce tekutý med divokých včel
  • 2 lžičky koření do perníků
  • 1 lžička jedlá soda
  • 400g hladký prach z kostí
  • + ptačí vejce na potření po upečení
  • + lžíce uhelný prach a pár kapek rosy na “polevu”

Postup:

Spojte dohromady první tři přísady ze seznamu a následně přidejte včelí med a koření. Do hmoty nakonec vmíchejte zbylé sypké ingredience. Vždy je nutné, abyste hladký prach prohnali sítem, musí být hezky jemný a nadýchaný. A míchejte, míchejte. Na počet zamíchání po nebo proti směru neberte zřetel. Výsledkem míchání musí být krásná spojená hmota. Těsto nechejte opět alespoň hodinu, nebo dvě uležet na chladném místě. Hmotu vyválejte na vyšší placku a vykrajujte požadované tvary a ty před pečením potřete pírkem namočeným ve směsi uhelného prachu a rosy. Pec rozpalte na 175 °C a dřevníky nechte uvnitř 8 minut. Po vyndání z pece ihned potřete rozšlehaným vejcem.

Dřevníky

*

Mandragoří mozečky

Přísady:

  • 100g sladký jemný prach z řepy
  • 250g hladký prach z kostí
  • 200g stlučená hrouda zlata
  • 1ks ptačí vejce
  • 2ks bílý prach s chutí vanilky
  • 2ks sypký pudink z kakaových bobů
  • 1,5 lžičky mletá skořice
  • + sladký jemný prach z řepy na posypání (nemusí být)

Postup:

Ze všech výše zmíněných ingrediencí uhněťte hladké těsto, které se opět musí chvíli chladit, než jej budete moci zpracovat. Kouzelníci zběhlí v domácím kouzlení si mohou pomoci kouzlem na krájení. A vy ostatní, kteří zkušenost nemáte, sáhněte po mudlovském vynálezu zvaném lis na česnek. Do lisu dávejte menší kousky těsta a následně protlačte ven na plech a utvořte požadovaný tvar. Chce to jen trochu cviku, než se do toho dostanete a nakonec to zabere ještě méně času, než nějaké vykrajování. Pec rozehřejte na 165 °C a pečte přibližně 8 minut. Po upečení můžete a nemusíte posypat sladkým prachem. Skořicové mozečky jsou dost sladké samy o sobě.

Mandragoří mozečky

*

Ořechové měsíčky

Přísady:

  • 150g hladký prach z kostí
  • 50g drcené plody z ořešáku
  • 200g sladký jemný prach z řepy
  • 110g stlučená hrouda zlata
  • 1ks bílý prach s chutí vanilky
  • 1ks žloutek z ptačího vejce
  • + sladký jemný prach z řepy na obalování

Postup:

Hladký prach z kostí a jemný prach z řepy nechte spadnout přes síto a přidejte k nim všechny zbylé suroviny. Zamíchejte a uplácejte hladkou hmotu, které dejte na hodinu, nebo déle chladit. Těsto si můžete připravit předem a zpracovat až v dalších dnech, ale pokud jste začali už tak pozdě, tak raději neotálejte. Vykrajovaný tvar musí být vyšší, aby se těsto po upečení nerozdrobilo. Měsíčky můžete dávat i blíže k sobě, nepotřebují kolem sebe moc prostoru. Můžete tedy celou dávku těsta upéct najednou. V peci si nastavte teplotu 180 °C a měsíčky v ní nechejte po dobu 12 - 15 minut. Nechte chvíli vychladnout a poté obalte. Je lepší, když nejsou úplně horké, protože pak na nich prach vlhne a nabalí se ho zbytečně moc.

Ořechové měsíčky

***

Pokud si s přípravou, či pořízením surovin, nebudete vědět rady, nebojte se nás kontaktovat. Rádi vám recepty objasníme, aby vaše pečení dopadlo zdárně a vy si na výsledku pochutnali. Všechny recepty jsou vhodné i pro úplné začátečníky, takže se jich nebojte a dejte si šanci připravit výborné vánoční cukroví. Užijte si krásné svátky bez stresu a pořádně si odpočiňte! Šťastné a kouzelné Vánoce! Máte vy nějaký druh cukroví, které u vás na stole nesmí v tomto zimním čase chybět?




Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář


Tiráž Autor: Nicolette Marique Leroy
Vydáno:

Komentáře
Jee, tak snad budou chutnat! Třeba letos zas něco sepíšu, když bude vánoční speciál. :) Jsi můj člověk, čoko receptu není nikdy dost. :D :)) A opravdu, za dva měsíce už můžeme pomalu začít. :D
Nic | 25. 09. 2023
Mám rád sladké. Tohle zkusím o svátcích. Hlavně to čokoládově čokoládové.. Dřevníky a Mandragoří mozečky zní taky velmi chutně. Vánoce jsou už za rohem. :-D
Castor | 02. 09. 2023
Moc se mi líbí Dřevníky a Mandragoří mozečky, asi to vyzkouším na Velikonoce :)
Arizona | 06. 03. 2023
Holky moc děkuji za pochvalu! O:)) Určitě se dílo podaří a bude chutnat! Jsou to snadné recepty a když jsem to zvládla já... :D Envy, ty jo zrovna v těch mozečcích ořechy nejsou, tak nemusíš přemýšlet, jak je nahradit. O:)
Nic | 15. 01. 2023
Tak Mandragoří mozečky jsou jasně TOP :D Akorát ty ořechy tam nejsou moc vítané, to nějak nahradím!
Envy | 10. 01. 2023
Skvelý článok! Až mi pri ňom kručí v žaludku :D Síce nie som veľmi zdatná v kuchyni, ale tie Ďáblovy čokoládově čokoládové hrudky musím skúsiť! Vyzerajú na zožr... zjedenie O:-)
Grace | 06. 01. 2023
Moc krásně napsaný článek, NiC! Jsem ráda, že ses znovu pustila do psaní a ještě víc, že to bylo s tímto článkem o cukroví! :) Tvoje dřevníky vypadají nádherně, ale nejvíc mě zaujaly mandragoří mozečky - ty určitě zkusím příští rok :)
Ayuš | 24. 12. 2022
1714058144