Ochutnejte havraspárskou limonádu!
Už vás nudí ty umělé limonády z mudlovských obchodů? Chcete okusit tu pravou havraspárskou? Tak na co čekáte, my vám přinášíme její jedinečný recept, který byl až donedávna utajovaný! Ale před praxí si povíme trochu teorie, konkrétně historii tohoto skvělého nápoje.
Jak modrá limonáda vznikla?
Nesnídej, už je jitro,
Radši si limonádu modrou dej,
Osladí tvoje nitro,
Proto ji chyť a nepouštěj!
Tento popěvek zpívali kouzelníci v 19. století. Ač je to zvláštní, modrá limonáda vznikla před plus mínus sto lety, postupně se do ní přidávaly stále lepší a lepší ingredience, až se rozvinula tak, že chutná jako dnes.
Kouzelníci v roce 1907 vyrobili zázračnou limonádu, která nejenže poskytuje novou dávku někdy velice potřebné energie, ale také nastartuje rychlé myšlení a pročistí hlavu. Tuto limonádu si oblíbila jistá havraspárská studentka, která ji ochutnala a po delším váhání nechala jen tak v koleji. Zvědaví modří na nic nečekali a také ochutnali. I jejich smysly podlehly vůni borůvek, jemné smetany a pramene. Od té doby tahle limonáda dostala přívlastek havraspárská a my se jí můžeme pyšnit dodnes.
Nu, ale zde už je očekávaný recept! Na svitku polorozpadlého pergamenu, který jsme našli za havraspárským krbem, se na nás zubily věty psané havranštinou, ale pro jistotu jsme je zde ještě přeložili.
Ingredience: šťáva z hroznů, borůvky, malinový džus, speciální etiketa s nápisem "Havraspárská limonáda"
Postup: Vezmeme si velkou sklenici, na jejíž dno rozmístíme rozmixované borůvky a maliny. Přilijeme malinový džus a čerstvě vymačkanou hroznovou šťávu. Trochu přisladíme a můžeme podávat. Můžete si vyzkoušet i nějaké zdobení, my Havraspárští dáváme přednost modrému deštníčku.
Zkusíte si připravit modrou limonádu? Nebudete litovat! A těšte se na příští vydání, čeká vás totiž další havraspárská dobrůtka!
Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář
Vydáno: 7/2010