Letošní máslový ležák

K Vánocům nepatří jen hromada jídla a sladkého cukroví, které dlouho nepřežije. Dobroty je třeba zapíjet a to vydatně. Hradní skřítci připravili pro Vánoční přecpávání řadu tradičních sladkostí, speciálně pro letošní rok však věnovali zvláštní pozornost oblíbenému nápoji mladších i starších kouzelníků a nyní nám prozradí, čím se to o letošních Vánocích můžeme polít.

Máslový ležák, legenda mezi nápoji kouzelnickým chutím blízkými, nebude na hradě v množství téměř nevyčerpatelném chybět ani letos. Oproti minulým letům se však, z popudu našich drahých a obětavých skřítků, jeho nabídka rozšíří o nespočet nevšedních, ryze vánočních příchutí. Skřítky zaplavilo tolik nadšení z povedené přípravy sladkých Vánoc, že se prostřednictvím Corvina nemohou o svůj úspěch nepodělit a v jejich spolupráci tak přinášíme něco málo informací k neotřelé nabídce.

*

Ještě, než zmíníme samotné příchutě, je třeba poznamenat, že rozšířit nabídku nebylo snadné. Prostory i kapacita hradní kuchyně jsou omezené, výdaje hradu na celou tu značně nákladnou pohodu, klid a mír jsou ještě omezenější. Snad jen díky kouzlu Vánoc se podařilo smělé plány skřítků doopravdy zrealizovat. Na hrad bylo dopraveno plných tisíc sudů máslového léžáku! Na každou živou i neživou hradní duši tak připadají téměř čtyři sudy a kdyby průměrný student svůj statistický podíl do dna vypil, navýšil by svou váhu během vánočních svátků téměř pětkrát. Snad to podlahy vydrží. Za tak úctyhodné množství můžeme být vděčni zástupkyni ředitele, která ze školního rozpočtu uvolnila dostatek financí, i když musely být na čas zkráceny výplaty profesorů a dalších zaměstnanců. Když však uvážíme, co za krátký výpadek příjmů ochutnají a že škola za nákup ve velkém obdržela zdarma klíčenku, jistě se s poněkud chudším lednem, únorem, březnem a dubnem smíří.

K tomu, aby hradní obyvatelstvo mohlo nevšední výběr ležáků užívat opravdu nevšedním způsobem, přispěje řada dalších drobností. Zmínit můžeme například věčně tryskající fontánku s ležákem ve Velké síni. Četné výklenky chodeb budou vybaveny drobnými soudky, abychom netrpěli žízní na cestách. Několik obrazů si nacvičilo naučnou řeč o historii výroby máslového ležáku a budou tak plnit na požádání funkci informačních tabulí. Výjimečně bude dovoleno popíjet také v knihovně. Z plánu napojit na sud máslového ležáku každé první umyvadlo v umývárnách sešlo, protože se řada pedagogů domáhala druhého umyvadla se sudem skřítčího vína, a bylo vcelku rozumě odhadnuto, že bychom měli na hradě jedince přehnaně čistotné.

*

A nyní již k tomu hlavnímu. Z mnoha cizokrajných či úplně nových a originálních příchutí ležáku skřítci nejen k štědrovečerní tabuli nabízí opravdu nečekané kousky. Zcela pochopitelně nechybí ležák tradiční, jeho nezapomenutelná chuť nás bude provázet i letos.

*

Těšit se však můžeme i na máslový ležák s vanilkovou příchutí. Výjimečná značka se sice honosí příchutí poměrně obvyklou, jeho chuť však podle výrobců každého doslova okouzlí a zážitek z každého doušku je vším, jen ne zážitkem obvyklým. Podáván bude v menších skleničkách, jako nebývale sladký se totiž pije prakticky sám, lze se od něj jen s těží odtrhnout a čím častěji spatříme v ruce skleničku prázdnou, tím větší je šance, že přeci jen zamíříme i k dalším příchutím, když už někam s prázdnou mířit musíme.

*

Opomenuta nezůstane ani ryze vánoční a oblíbená skořice. Skořicový ležák je hlavním vývozním zbožím jisté tropické země a tamní kouzelníci o jeho kvalitu a chuť pečují celé generace. Již třetím stoletím se tento ležák pyšní nenahraditelnou chutí, kterou mu dle výrobců dodává skořice ze stromů speciálně zalévaných ležákem samotným. Je výtečný horký i chlazený. Čeká nás zkrátka pravá vánoční delikatesa a jistě se na hradě nenajde nikdo, kdo by alespoň pětkrát neochutnal.

*

V soudcích s poetickou cedulkou Citrónová svěžest štědrého rána dorazil ležák natolik osvěžující, že nemusí být chlazen. Každý doušek je nezapomenutelným zážitkem, který osvěží i to nejospalejší ráno a oči po něm svítí jemně nažloutlými jiskřičkami. Ze všech značek ležáků je tento díky citronům zbarven do nejzářivější zlatavé barvy a pokud nechcete čekat na zlaté prasátko, můžete hledět na svou věčně plněnou skleničku. Nevýhodou je, že z něj po chvíli začínají bolet ruce. Málokomu se podaří sklenici odložit na stůl, musíte pít znova a znova a znova.

*

Zcela originální příchuť, kterou ochutnáme jako první na světě, příchuť, kterou nevyvinul nikdo jiný než naši hradní skřítci a se kterou se tito pokusí uspět v mezinárodní soutěži kulinářských novinek, dodalo ležáku jehličí. Příchuť lesních smrků vznikala tajně v hradní kuchyni již od března. Průvodkyně, madam Monny, osobně vysadila v Zakázaném lese několik rychle rostoucích, vysoce aromatických smrčků, příchuť je tak skutečně zcela naší vlastní výroby. K ochucení ležáku se užívají jen speciálně vybrané drcené jehličky patřičného tvaru a vzrůstu, za mravenčí práci s jejich přebíráním vděčíme opět madam průvodkyni.

*

Velkou změnou v nespočtu sladkých příchutí je letos ležák značky Žár, známého výrobce horkých kouzelnických nápojů, který natiskl etikety s nápisem Svařená vřelost čisté zrady a uvedl na trh nápoj geniálně hořký. Tradičně nejsou známy ingredience, fámy o krvi byly ale přesvědčivě vyvráceny. Ležák podávaný ještě téměř vroucí je svou prvotřídní vůni a jemně vyváženou a do detailů propracovanou hořkostí vhodný k pojídání sladkého cukroví, kterého díky tomuto ležáku sníme mnohem více. Obojí se vzájemně doplňuje a dohromady představuje zážitek, který nás, navzdory názvu, nezradí.

*

Nebude chybět ani máslový ležák s medovou příchutí. Je vyráběn z promrzlého medu a podobně jako ledové víno i on patří k tomu, nad čím konto zapláče nejvíce. Med je pečlivě vybírán k tomu účelu cvičenými medvědy, včelstva jsou při výrobě krmena výhradně fialkami a každým rokem se vyrobí jen velmi omezené množství. Naše škola patří mezi třicet hrdých institucí či jednotlivců, kterým soudky s tímto ležákem na vánoční stoly dorazily.

*

Pro všechny tak zmlsané, že už ani nejsladší cukroví stačit nebude, přichystali skřítci zvláštní dodávku ležáku Hrozinkové pokušení. Hrozinky nejsou jeho jedinou tajnou zbraní, receptura je doslova přecpána tím nejsladším, co příroda nabízí. Všechna sladkost světa se v něm snoubí s jemnými ovocnými nádechy a vůně hrozinek nad pohárem tohoto ležáku přímo zhmotňuje pravou vánoční atmosféru, jako by nestačilo, že už jeho chuť upomíná na svátky plné přesladkých dobrot.

*

Poměrně nová receptura dala vzniknout ležáku s oříškovou pěnou. Jistě není třeba zdůrazňovat, jak dalece k Vánocům oříšky patří, a lahodná chuť dokazuje, že patří i k máslovému ležáku. Letos objednané sudy navíc dorazily bez varování, že výrobek může obsahovat stopy veverek. Můžeme se tak těšit na obzvlášť povedený a nejspíš i inspekcí ministerstva kouzel prověřený ročník a bez obav si vychutnat srkání sladké pěny s vůní lískových oříšků.

*

U oříšků ještě zůstaneme. Mandlová štědrost, ležák tradiční jako Vánoce samy, se drží kouzelnických stolů jako student prázdnin a jeho chuť je stejně vyhlášená, jako postup výroby. Mandle se k výrobě užívají v poměru jedna ku jedné s ostatními ingrediencemi a i když nakonec není v sudu po kousku mandle ani památka, jejich chuť ležákem prostoupí tak mocně, že se z ní již nejeden čaroděj pomátl a zasvětil život vynálezu zařízení na zkapalnění mandlí. Díky zvláštní přísadě je navíc nápoj vhodný pro všechny alergiemi trpící.

*

K ochutnání nám bude k dispozici i ležák slazený cukrovými vločkami. Příprava tohoto dokonale magického nápoje je opředena tajemstvím, jejím výsledkem je však ležák vychlazený ledovými vločkami z nejsladšího cukru. Vločky se ve sklenici třpytí a modravě víří, na jazyku se rozplývají a pití u většiny jedinců způsobuje chronické spokojené mručení. Každý soudek je natolik unikátní a žádaný, že byly doručeny s hůlkami ozbrojenou ochrankou a i u soudků určených k dolévání budou hlídkovat dva skřítci.

*

Čokolest dodal nejvybranější světovou značku čokoládového ležáku. Bez čokolády se pravé Vánoce neobejdou a bez chuti tohoto ležáku pravý požitkář taky ne. Soudky dorazily s variantami bílou, mléčnou i hořkou, vybere si tak opravdu každý. Podává se jen horký a každý jeho doušek zahřeje na srdci stejně, jako hrneček ruce. Je výtečný k popíjení u krbu, k zahřátí o chladných zimních ránech a zdaleka nejlépe se pije u příležitosti rozbalování dárků mezi odlesky stromečku, za vůně jehličí. Je přiměřeně a příjemně sladký, přikousnout k němu lze libovolný kousek cukroví.

*

Slavný exotický výrobce ležáku, firma P a Es, zaslala několik maxisudů fíkového ležáku, nápoje netradičního ale o to oblíbenějšího. Chutná stejně dobře tam, kde se slaví Vánoce na písečných plážích, jako u nás, mezi sněhovými závějemi. Podává se s kostkou ledu a je dokonalým spojením silné a přitom osvěžující chuti s vůní dálek a tajemna, s vůní, která Vánocům sluší. Vyznačuje se nevšedně sladkou pěnou, která ovšem rychle mizí a je tak třeba upíjení nezanedbávat.

**

To a mnohem víc nám letos skřítci k cukroví a hostinám přichystali, jako by snad na hradě neměl zůstat nikdo, kdo by se dokázal vyvarovat nezřízenému pochutnávání si. Z krátkého výčtu některých vánočních nápojů jistě uznáme, že je zbytečné pokušení vzdorovat. Konečně, čas Vánoc má prostupovat čirá radost a v máločem najdeme radost průzračnější, než v mlsání. Poděkujme tak vynalézavým skřítkům a směle se vrhněme do díla! Na chuti ležáku jistě dodá fakt, že si skřítci berou po svátcích dovolenou, sudy tedy budou z hradu tahat studenti, a prázdný sud se tahá mnohem lépe, než sud nevypitý. Spolu se skřítky doufáme, že vás vánoční chutě navnadily a přejeme ty nejchutnější Vánoce, jaké náš hrad když zažil.




Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář


Tiráž Autor: James Watfar
Vydáno:

Komentáře
Dokonalý článek :D Krásně jsem se pobavila už v adminu! :D Dala bych všechny...! :D
Lilien | 14. 01. 2014
Naprosto úžasný výběr:)
Phillipa | 02. 01. 2014
1714146689