Bubly bubly

Bubly bubly – přesně to dělá horká čokoláda v havraspárské kolejní místnosti. Nápoj pro modré tak typický. Je to havraní zdroj zklidnění, energie a radosti. Jak se horká čokoláda do havraspárské kolejky dostala? Liší se havraspárská horká čokoláda od normální horké čokolády? Je jenom jedna nebo je jí snad víc druhů? A jaký vliv má na modré? Pojďme to zjistit!

Takže, kde začít? Možná na začátku...

Podle mudlů začali s pitím horké čokolády Mayové a Aztékové. Ale rozhodně to nebyla horká čokoláda, jakou známe dnes! Byla velmi hořká a dochucovala se exotickým kořením, například vanilkou, pepřem nebo chilli. A přestože tento ochucený nápoj byl u Aztéků vysoce ceněný, nejsem si úplně jistá, jestli bych si ho já oblíbila tak jako teď.

Do Evropy se dostala díky Fernandu Kortézovi, kterému horkou čokoládu ukázal poslední aztécký vládce Montezuma. Jen si jí tedy Fernando dochutil medem, díky čemuž se nápoj dnešní horké čokoládě podobal mnohem více. Ve Španělsku v Evropě se začala výroba horké čokolády nadále vyvíjet a časem bylo pití horké čokolády v módě.

*

Ale stejně jako u mnoha jiných věcí, i zde se mudlové trošku mýlí. Jak už studenti Čokomagie, předmětu madam Lilien Emity Meissed, vědí, kouzelníci znali čokoládu už před vyspělými středoamerickými civilizacemi a o její rozšíření do mudlovského světa se zasloužil tehdejší ministr kouzel.

*

Ale jak se horká čokoláda dostala do naší kolejní místnosti? Přesně na to jsem se zeptala naší famfrpálové kapitánky.

Aya Watanabe: Dle mě dříve havraspárští měli jen normální tabulkovou čokoládu a jednoho dne se nějakému chytrákovi roztopila na slunci, když ji zapomněl na talířku v blízkosti okna, přes které pražilo letní slunce. No a když to ochutnal, zjistil, že je to snad lepší než normální čokoláda, přidal mléko a další ingredience, které jsou však tajné, a začal podnikat v naší koleji. *zasměje se*

Já si myslím, že je to klidně možné. Dokonce tomu celkem věřím, protože se mi nepodařilo najít zmínky o nějakém umisťování kotle této zázračné tekutiny do kolejky. A jelikož už Aya také není úplně nováček, možná by to ani nemusela být jen domněnka!

**

Stoprocentně se však nemýlila v přidání tajných ingrediencí, díky kterým se naše horká čokoláda od ostatních liší. Tyto tajné ingredience dělají naši čokoládu čistě havraspárskou záležitostí, čokoládu, která nám dává energii, kreativitu nebo třeba jen prostor si s šálkem čokolády povídat s ostatními havrany. Taková čokoláda je jen jediná – naše havraspárská.

*

Vzhledem k tomu, že loňský rok bylo v kolejce čokolády více – tedy byla i její větší spotřeba, je dost možné, že právě větší porce kreativity a síly nám pomohla vyhrát školní pohár. Myslí si to i však Isabell Tenebris?

Isabell Tenebris: Myslím si, že určitě ano. Jak je známo, čokoláda má blahodárné účinky na zdraví. Například vyvolává mozkovou aktivitu, pozornost a udržuje nás bdělé. Navíc zmírňuje pocity úzkosti a zlepšuje celkovou psychiku člověka... No viděla jsi, že by někdo, kdo má v ruce hrnek horké čokolady, byl smutný? *zasměje se* S takovou povzbuzovací mňamkou se hned lépe studuje. *usměje se*

**

Na naši horkou čokoládu nedám dopustit. Piju ji pořád, svůj hrníček, který toho se mnou jen tak mimochodem zažil dost, dám z ruky jen výjimečně! Čokoláda pro mě prostě znamená mnoho. Na závěr jsem se tedy optala pár havránků, co znamená čokoláda pro ně...

Betria Carson: Horká havraspárská čokoláda pro mě znamená především mňamku, která mi zlepší náladu a hlavně značí přijetí, když mi ji někdo nabídne. Cítím pak, že k havraspárským patřím, jsem součástí skvělé koleje. Znamená vřelost, sounáležitost, kamarádství.

*

LiNeerLay Argith: Havraspárská horká čokoláda pro mě znamená klid, teplo a domov. Znamená pro mě odpočinek po nějakém výkonu (od nasmolení úkolů po trénink famfrpálu *usměje se*) a zároveň zdroj energie pro každý den. Co by byl svět bez pořádného hrnku havraspárské čokolády?

*

Indris Elwinor: Havraspárská čokoláda má pro mě mnoho významů. Je to skvělý nápoj, který pohladí na duši a zároveň je to takový příjemný spojovací kolejní prvek.

*

Eleanor Blackfoot: Horká havraspárská čokoláda pro mě znamená především pohodu. Mám ji spojenou s většinou odpočinkovou náladou, která v kolejce panuje. Člověka hezky zahřeje jak v žaludku, tak i u srdce a chuťové pohárky také rozhodně nepřijdou zkrátka. Také se nad ní vedou nejrůznější rozhovory, ať už jde o debaty o závažných tématech nebo jen o přátelské tlachání. Horká čokoláda se pro mě tak nějak stala dalším symbolem naší modré koleje.

*

Lessien Possie: Štěstí. Závislost. Životabudič.

***

A jaký názor na ni máte vy, milí čtenáři?



Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář


Tiráž Autor: Aimée Leavittová
Vydáno: 4/2018

Komentáře
1714079087