Podzimní čajové večery
Jistě všichni znáte tu krásnou podzimní atmosféru, kdy dostanete chuť si večer sednout ke knize nebo filmu a k tomu si dát pořádný kotlík čaje. Podzim je kouzelné období, v němž nám čaje budou dozajista skvělým společníkem. Večery s nimi nám pak budou příjemně strávenou chvilkou, která pozvedne náš život na vyšší úroveň. Ale nyní si pojďme říct něco o čajích obecně.
**
Čajů máme celou řadu, mnoho druhů, ačkoli stále se najdou tací, kteří ho rozlišují jen na černý, zelený a ovocný. Ale zastavit bychom se měli už u slova čaj, ve většině případů totiž nepřijdeme do styku s čajem, nýbrž čajovou směsí. Jaký je mezi tím rozdíl? Zatímco čaj jsou lístky z konkrétního čajovníku a nic jiného, tak čajová směs je doplněna o lahodné prvky (bylinky, ovoce, koření,…).
Určitě už jste někdy slyšeli slovo čajovna, a dost možná ji někteří z vás pravidelně navštěvují. V České republice jich máme mnoho, od těch kvalitnějších až po ty méně kvalitní. Ovšem čajovna není jen veřejný podnik, kde pijete čaj a pokuřujete vodní dýmku, ale například v Japonsku jde i o místnost v rámci domácnosti, která je určena právě k onomu pití čaje. V Japonsku jsou tyto místnosti považovány za umělecké. Proč? To se dozvíte v průběhu článku.
*
Čajovny
Čajovna je místem, kde na vás hned při příchodu dýchne kořeněná vůně doplněná o tajemnou atmosféru a krásnou relaxační hudbu. Zatímco čajovny v České republice jsou klidnějšími místy, kde se lidé scházejí zejména v pozdějších večerních hodinách, tak v Japonsku se jedná o místo, které je centrem sociálního dění, podobně jako u nás kavárny. Jak si ale takovou atmosféru přivést i k sobě domů?
Vlastně to není až tak složité. Důležité je mít čajovou konvičku, do které si připravíte svůj oblíbený čaj nebo čajovou směs. Zásadně sypaný! Pro ty, kteří mají rádi vůni čajoven pak doporučuji pořídit si nějaké kvalitní čajové tyčky a samozřejmě zapálit svíčky. Docílíme tak mírného příšeří, které nám v kombinaci s relaxační hudbou přinese do obýváku přesně takovou tu čajovnickou atmosféru. Ti, kteří to chtějí povýšit na vyšší úroveň, si mohou doma připravit i vodní dýmku. Aby bylo vše zcela dokonalé a mohli jste si pozvat přátele na čajový dýchánek, je dobré se podívat i na čajové rituály.
*
Čajové rituály
Účelem obřadu je vytvořit uvolněné propojení mezi hostitelem a jeho hosty. Zčásti je rituál založen na etiketě podávání čaje, nicméně také zahrnuje spojení s architekturou, vnějším prostředím, jedinečným čajovým náčiním, malbami… Základním účelem je dosažení hlubokého duchovního uspokojení, a to pitím čaje a tichým rozjímáním. K obřadu můžeme také přistupovat jednoduše jako k umělecké kratochvíli, kdy jsou hosté pozváni na čaj do příjemné místnosti. Jedním z čajových rituálů, o kterých si dnes povíme, je rituál Cha-no-yu.
*
CHA-NO-YU
Jde o rituál pocházející z Japonska, který se věnuje přípravě čaje matcha, který hádám, že všichni alespoň dle názvu znáte. Tento rituál pochází již ze 14. století, kde se rituály brali jako možnost snoubení sociálních setkání a pití čaje. Japonské čajové rituály jsou považovány za umění, jde totiž jak o rozestavění čajového nádobí, tak o přesný postup a ladné předem určené pohyby. Nicméně pojďme si říct něco k přípravě.
Příprava Usucha
Budete potřebovat:
- matcha metličku (chasen)
- matcha čajovou misku (chawan)
- měřicí lžičku (chashaku)
- sítko
Nádobu s matchou vyndejte z ledničky 30 minut před přípravou.
Nejprve zahřejte chawan horkou vodou. Vodu vylijte a misku osušte. Poté do misky vložte přibližně 2 gramy matchy proseté sítkem. Prosetí matchy činí pěnu hladkou. Opláchněte chasen v horké vodě, aby změkly štětinky. Čaj zalijte zhruba 60 ml vody o teplotě 80 °C. Následně začněte intenzivně míchat pohybem zápěstí do tvaru písmene „M“ nebo „W“. Musíte začít míchat od spodku misky. Jakmile se začne tvořit pěna, mírně metličku zvedněte a pokračujte dál v šlehání, dokud nezmizí vzduchové bubliny. A máte hotovo.
Příprava Koicha
Budete potřebovat:
- matcha metličku (chasen)
- matcha čajovou misku (chawan)
- měřicí lžičku (chashaku)
- sítko
Nádobu s matchou vyndejte z ledničky 30 minut před přípravou.
Chawan zahřejte horkou vodou. Vodu vylijte a misku osušte. Následně do misky vložte cca 4 gramy práškového čaje prosetého sítkem. Opláchněte chasen v horké vodě, aby změkly štětinky. Čaj zalijte přibližně 30 ml vody o teplotě 80 °C. Pak míchejte mírným krouživým pohybem. V tomto případě se vám nevytvoří pěna, ale získáte krémovou konzistenci.
***
Pevně doufám, že nyní budou vaše podzimní posezení u čaje ještě lepší a kouzelnější. Budu se na vás těšit zase u nějakého dalšího článku.
Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář
Vydáno: 7/2021
George McGloid | 29. 11. 2021
Grace | 28. 11. 2021
Indris | 18. 11. 2021
Ayuš | 12. 11. 2021