Halloween jak se patří
Je zde čas Halloweenu a každý z nás si uričtě říká, jak si zařídit tu nejlepší halloweenskou atmosféru. Všichni se nyní všude setkáváme s halloweenskýmidekoracemi, vyřezanými dýněmi a zkrátka vším, co k Halloweenu patří. Dneska si společně projdeme několik oblastí, ve kterých se dá naše halloweenská nálada skvěle ztvárnit.
**
Halloweenské dekorace
Všichni máme jistě v paměti, co k Halloweenu patří. Mimo jiné se nám určitě vybaví dýně, duchové, upíři, krev a mnoho dalšího. Kromě kupované dekorace se ale můžeme pustit do pořádné domácí přípravy. Nejčastěji jde o vydlabávání dýné, kterým přisoudíme nějaký ten strašidelný nebo naopak veselý výraz. Takto vyřezané dýně se pak v angličtině označují jako Jack-o'-lanterns. Jak si ale takovou dýni vyrobit doma?
Jack-o'-lantern
- Vezmeme si jednu krásnou dýni, ideálně mexickou, případně jakoukoli jinou. Co ale silně nedoporučuji, tak je dýně hokaido a to kvůli její tvrdosti a velikosti.
- Poté vezmeme nůž a vykrojíme nahoře kolem stopky otvor.Nikdy nekrájíme pod úhlem 90°.
- Po vykrojení víka se pustíme do dlabání. Posloužit nám zde může lžíce, ale i naše vlastní ruce.
- Když máme naši dýni již vydlabanou, tak se pustíme do návrhu obličeje. Zde doporučuji použít běžný tmavý fix, který jde pak lehce smazat například vlhčeným ubrouskem.
- Následně se dáme do vyřezávání obličeje.
- Poté dýni očistíme a dáme do ní čajovou svíčku.
Nyní jsme si udělali krásnou dýni, která nám bude sloužit jako ozdoba buď doma nebo venku. Nicméně dekorace není to jediné, co nám může navodit halloweenskou atmosféru.
*
Co o halloweenském večeru?
Každý si můžeme halloweenský večer představovat jinak, někdo ho rád stráví u strašidelného filmu, jiní mají raději knihy a někdo se oddává vyvolávání duchů, přesně o tom si nyní budeme povídat.
Jako první zde mám pár tipů na nějaké ty hororové knihy. Mezi mé oblíbené autory tohoto rázu patří Stephen King. A právě jeho dílo jsem se rozhodl do tohoto článku zařadit.
Řbitov zviřátek
Tato kniha vypráví o rodině Creedových, kteří se zabydlí ve starém domě ve státě Maine, poblíž hřbitova zvířátek. Postupně se ale dějí děsivé věci, ze kterých ve vás mrazí. Vše má spojitost s oním hřbitovem. Celá kniha se mi četla velice dobře a to nejen proto, že je dějově velice zajímavá, ale také pro své krásné a velmi propracované provedení. Rozhodně všem doporučuji si dílo přečíst.
*
Zhasni a zemřeš
Pro milovníky filmu jsem vybral horor, který mě dodnes děsí. Jedná se o film Zhasni a zemřeš. Film je americké produkce a premiéru měl v roce 2006. Příběh vypráví o tom, jak muž od rodiny byl zabit temným přízrakem, pohybujícím se pouze ve tmě. Po muži zůstane jeho žena a desetiletý syn, kteří spolu žijí v domě. Syn má strach, jelikož matka po nocích mluví s danou bytostí jménem Diana, která jeho otce zabila. Matka celý dům zahaluje do šera a tím umožňuje Dianě se po domě bez problému pohybovat. Malý chlapec tak vyhledá pomoc své starší sestry, která s nimi již nežije.
*
Halloweenské recepty
Také vám všem po té hrůze tak neskutečně vyhládlo? Mě ano, a tak se půjdeme podívat, co dobrého si můžeme o Halloweenu připravit. Mezi mé oblíbené zákusky a nápoje, patří pumpkin pie, pumpkin spice latté a halloween cupcakes. My si dnes řekneme, jak se všechny tyto dobroty dělají.
Pumpkin pie
Těsto:
- 250 g mouky (kombinovat lze 150 g polohrubé mouky a 100 g celozrnné)
- špetka soli
- postrouhaná citrónová kůra z půlky citronu
- 125 g másla
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
Náplň:
- 1 menší dýně Hokkaidó na hrnek pyré
- 2 vejce
- 3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme pouze med)
- 2 polévkové lžíce smetany
- šťáva z půlky citrónu
- špetka skořice
- badyán, řebíček a kardamom (nadrcené)
Postup:
- Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce. Rukama prohněteme v míse a poté na pracovní desce propracujeme.
- Těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím si připravíme koláčovou náplň.
- Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku, odstraníme semena a uvaříme v malém množství vody. Po 20ti minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout.
- Osladíme javorovým sirupem nebo medem, přidáme koření, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce smetany. Do směsi vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ruční metlou.
- Koláčovou formu vymažeme máslem nebo jiným vhodným tukem a formu vyložíme těstem. Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Do formy následně nalejeme náplň. Koláč vložíme do rozpálené horkovzdušné trouby a při 180°C pečeme 40 minut.
*
Pumpkin Spice Latte
Ingredience na pumpkin spice sirup:
- 1 ½ šálku vody
- 1 ½ šálku bílého cukru
- ½ šálku náplně dýňového koláče
- 4 celé skořice
- 4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 2 lžičky mletého čerstvého zázvoru
- 2 lžičky celého hřebíčku
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky koření na dýňový koláč
- ¼ šálku slazeného kondenzovaného mléka
Postup:
- V hrnci smíchejte vodu a cukr. Přiveďte vodu k varu, snižte teplotu na středně nízkou a vařte za pravidelného míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí na sirup. Zabere vám to asi 5 minut.
- Do sirupu vmíchejte 6 lžic náplně na dýňový koláč, skořici, muškátový oříšek, zázvor, hřebíček, vanilkový extrakt a koření na dýňový koláč. Tekutinu znovu přiveďte k varu a vařte, dokud se sirup dobře neokoření. Zabere vám to asi 8 až 10 minut.
- Směs přeceďte, vraťte tekutinu do hrnce a na mírném ohni povařte.
- Do okořeněného sirupu vmíchejte slazené kondenzované mléko a zbývající 2 lžíce náplně z dýňového koláče a za pravidelného míchání vařte, dokud se dýně nerozpustí. Zabere vám to asi 5 minut.
Příprava Pumpkin Spice Latte:
- Ze všeho nejdřív si připravte dýňový sirup.
- Dál si připravte si espresso.
- Našlehejte si mléko a připravte šlehačku.
- Ve větším hrnku promíchejte espresso se lžičkou dýňového sirupu. Na tutosměs pak navrstvěte našlehané mléko a šlehačku.
- Šlehačku můžete poprášit skořicí, pokud chcete. Tak i tak ale máte hotovo!
*
Halloween cupcakes
Těsto:
- 270 g hladké mouky
- 60 g kvalitního kakaa
- 8 g prášku do pečiva
- 11 g jedlé sody
- 75 g másla
- 350 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 220 ml mléka
- 150 ml silné kávy
Krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g tučného tvarohu
- 500 g mangového pyré¨
- 3 lžíce moučkového cukru
- několik kapek vanilkového extraktu
Na ozdobu našich halloween cupcakes můžeme budeme ještě potřebovat 100 g hořké čokolády.
Postup:
- V rendlíku si rozehřejeme máslo a necháme ho vychladnout.
- Do misky si prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháme.
- Do suché směsi postupně přidáváme cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháme.
- Do formy na muffiny si připravíme papírové košíčky, které naplníme těstem zhruba centimetr pod okraj. Pečeme 18 minut na 180 stupňů.
- Do rendlíku si dáme mango, které pomalu necháme rozvařit. Svařené mango přepasírujeme přes sítko a necháme vychladnout. Tím nám vznikne mangové pyré.
- Mezitím si připravíme krém. Šleháme na mírný stupeň šlehat mascarpone, cukr a tvaroh. Když je směs hezky hladká, přidáme smetanu ke šlehání a šleháme, dokud nám krém hezky nezhoustne.
- Do hotového krému přidáme mangové pyré a zlehka promícháme. Krém naplníme do sáčku se zdobičkou a zdobíme jím vychladlé cupcakes.
- Hořkou čokoládu si rozehřejeme ve vodní lázni a naplníme jí sáček s tenkou zdobičkou. Vytváříme s ní pavučiny, které necháme vychladnout, a pak jimi ozdobíme hotové cupcakes. Kdo nechce pavučiny, může zvolit jiné halloweenské motivy; takoví netopýři by byli také krásnou ozdobou.
***
Zvládli jsme spolu tedy připravit halloweenskou výzdobu, doporučit si četbu i film a připravit si pochoutky na večerní halloweenskou párty či posezení s přáteli. Pevně věřím, že si Halloween po vyzkoušení alespoň jednoho receptu či doporučené halloweenské zábavy náležitě užijete.
Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář
Vydáno: 7/2021
Grace | 28. 11. 2021
Ayuš | 12. 11. 2021