Podzimní pečení po havraspársku

Prázdniny už skončily, což znamená, že léto už je za námi, a tak je pomalu čas připravit se na přicházející se podzim. A abychom vás na něj řádně naladili, rozhodli jsme se s vámi podělit o skvělé podzimní dobroty. Naleznete zde recepty, které zvládne každý kouzelník či kouzelnice!

Když se řekne podzim, představí si každý z nás něco jiného. Někdo vidí oranžovo-hnědé listy padající ze stromů, vykrojenou dýni postavenou vedle vchodových dveří či spolužáky popíjející horkou čokoládu u krbu kolejní místnosti zatímco venku fouká silný vítr. Když já zavřu oči a někdo řekne podzim, představím si jako vášnivá pekařka spoustu sladkých dobrot. A jelikož jich znám opravdu hodně, vybrala jsem tři mé nejoblíbenější recepty, o které se s vámi podělím.

**

Kouzelnická prvotřídní vláčná jablečná bašta

Ingredience:

  • 300 g polohrubého bílého prášku
  • 1 vanilkový pudinkový prášek + 1 prášek do pečiva
  • 200 g cukrového odvaru
  • 2 dračí vejce
  • 1 lžíci rumového extraktu
  • 150 ml jedovaté slunečnice
  • 100 ml jednorožčího mléka
  • 400 g ostrouhaného jablečného moštu

Postup:

Kouzelnické okénko předehřejte na 180 °C. Jablíčka očistěte od šotků jádřinců a nastrouhejte. V misce smíchejte všechny sypké ingredience(bílý prášek, pudinkový prášek, cukrový odvar, skořici a prášek do pečiva). Přidejte dračí vejce, rumový extrakt, jedovatou slunečnici, jednorožčí mléko a jablka a vymíchejte středně hustou hmotu. Nalijte ji do vymazané a bílým práškem vysypané formy na bábovku. Pečeme asi 60 minut dozlatova. Upečený moučník nechte vychladnout, vyklopte, pokapejte medem a můžete podávat.

Bábovka

*

Jogurtové lívanečky
s krvavě jablečným extraktem z mandragory

Ingeridence:

  • 200 g smetanové smůly z černého lesa
  • 200 g polohrubého prášku + 1 vílý prach do pečiva
  • 5 lžic jednorožčího mléka
  • 4 lžíce cukorvé třtiny + špetka chloridu sodného
  • 3 dračí vejce
  • 3 jablečné mošty v pevném stavu
  • jedovatou slunečnici na smažení + vílý moučný prášek

Postup:

Mošt oloupejte, s pomocí kouzelného vykrajovače jim vyřízněte jádřinec a nakrájejte je na kolečka tlustá asi půl centimetru. Žloutky vyšlehejte s cukrovou třtinou, přidejte jednorožčí mléko. Polohrubý prášek smíchejte s vílým prachem do pečiva, smetanovou smůlu, chloridem sodným a nakonec sněhem z bílků. Na pánvi rozehřejte slunečnici. Kolečka pevného jablečného moštu namáčejte v těstě a smažte na slunečnici. Podávejte posypané vílým moučným práškem se skořicí.

Lívanečky

*

Ďábelsky voňavý dýňový moučníček

Ingredience na těsto:

  • 400 g ďábelské dýně
  • 4 dračí vejce
  • 350 g cukrové třtiny
  • 200ml jedovaté slunečnice
  • 300 g polohrubého prášku
  • 1 kypřák + 1 lžička jedlé sody + 1 lžička chloridu sodného
  • 3 lžičky skořice

Ingredience na polevu:

  • 150 g krémového lučinového sýra
  • 225 g máslové kostky
  • 1 vanilková cukrová třtina
  • 300 g moučkové třtiny

Postup:

Kouzelnické okénko

předehřejte na 180 °C. Plech na pečení potáhněte pečicím papírem. Připravte si pyré – ďábelskou dýni (např. Hokkaido) oloupejte, zbavte kouzelných semínek, uvařte doměkka a rozmixujte. Pyré dejte do mísy, přidejte dračí vejce, třtinový cukr a slunečnici a rozmíchejte. Přisypte polohrubý prášek s kypřákem, jedlou sodou a skořicí a umýchejte hladké těstíčko. Nalijte ho na připravený pekáč a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Připravte si polevu – krémový lučinový sýr, máslovou kostku, moučková třtina a vanilková třtina a vyšlehejte dohladka. Natřete polevu na vychladlý moučník a můžete podávat kouzelníkům.

Moučník

***

Doufám, že vás některé z mých tří receptů osloví a vy si tak budete moci přicházející podzim pořádně osladit. Nebojte se, recepty opravdu zvládnou všichni kouzelníci i kouzelnice, tak je určitě vyzkoušejte! Zajímá mě, co na podzim pečete vy? Máte nějaké osvědčené recepty, které vás baví? A pokud neradi pečete, co máte na podzimu nejraději?




Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář


Tiráž Autor: Eleanor Moon
Vydáno: 5/2022

Komentáře
Moc děkuji za skvělý článek! Zrovna jsem přemýšlela, jak bych mohla zpracovat jablka, takže možná nějaký recept hned vyzkouším. A i kdyby ne teď, tak do budoucna se určitě k nějakému vrátím!
Aimée | 18. 09. 2022
Daňový múčnik som raz skúšala a chutil skvele, takže sa niekedy určite vrhnem aj na lievančeky. =)
Claudi | 14. 09. 2022
Wow, rada pečiem, ale o dyňovom múčniku som ešte nepočula, určite musím vyskúšať :)
Jeba | 13. 09. 2022
Ty lívanečky opravdu vypadají báječně!
Prin | 08. 09. 2022
Jé to je moc krásný článek, Eleanor! Velmi mě zaujaly jogurtové lívanečky, asi je vyzkouším :-)
Ayuš | 07. 09. 2022
1732201077