Podzimní pečení po havraspársku
Když se řekne podzim, představí si každý z nás něco jiného. Někdo vidí oranžovo-hnědé listy padající ze stromů, vykrojenou dýni postavenou vedle vchodových dveří či spolužáky popíjející horkou čokoládu u krbu kolejní místnosti zatímco venku fouká silný vítr. Když já zavřu oči a někdo řekne podzim, představím si jako vášnivá pekařka spoustu sladkých dobrot. A jelikož jich znám opravdu hodně, vybrala jsem tři mé nejoblíbenější recepty, o které se s vámi podělím.
**
Kouzelnická prvotřídní vláčná jablečná bašta
Ingredience:
- 300 g polohrubého bílého prášku
- 1 vanilkový pudinkový prášek + 1 prášek do pečiva
- 200 g cukrového odvaru
- 2 dračí vejce
- 1 lžíci rumového extraktu
- 150 ml jedovaté slunečnice
- 100 ml jednorožčího mléka
- 400 g ostrouhaného jablečného moštu
Postup:
Kouzelnické okénko předehřejte na 180 °C. Jablíčka očistěte od šotků jádřinců a nastrouhejte. V misce smíchejte všechny sypké ingredience(bílý prášek, pudinkový prášek, cukrový odvar, skořici a prášek do pečiva). Přidejte dračí vejce, rumový extrakt, jedovatou slunečnici, jednorožčí mléko a jablka a vymíchejte středně hustou hmotu. Nalijte ji do vymazané a bílým práškem vysypané formy na bábovku. Pečeme asi 60 minut dozlatova. Upečený moučník nechte vychladnout, vyklopte, pokapejte medem a můžete podávat.
*
Jogurtové lívanečky
s krvavě jablečným extraktem z mandragory
Ingeridence:
- 200 g smetanové smůly z černého lesa
- 200 g polohrubého prášku + 1 vílý prach do pečiva
- 5 lžic jednorožčího mléka
- 4 lžíce cukorvé třtiny + špetka chloridu sodného
- 3 dračí vejce
- 3 jablečné mošty v pevném stavu
- jedovatou slunečnici na smažení + vílý moučný prášek
Postup:
Mošt oloupejte, s pomocí kouzelného vykrajovače jim vyřízněte jádřinec a nakrájejte je na kolečka tlustá asi půl centimetru. Žloutky vyšlehejte s cukrovou třtinou, přidejte jednorožčí mléko. Polohrubý prášek smíchejte s vílým prachem do pečiva, smetanovou smůlu, chloridem sodným a nakonec sněhem z bílků. Na pánvi rozehřejte slunečnici. Kolečka pevného jablečného moštu namáčejte v těstě a smažte na slunečnici. Podávejte posypané vílým moučným práškem se skořicí.
*
Ďábelsky voňavý dýňový moučníček
Ingredience na těsto:
- 400 g ďábelské dýně
- 4 dračí vejce
- 350 g cukrové třtiny
- 200ml jedovaté slunečnice
- 300 g polohrubého prášku
- 1 kypřák + 1 lžička jedlé sody + 1 lžička chloridu sodného
- 3 lžičky skořice
Ingredience na polevu:
- 150 g krémového lučinového sýra
- 225 g máslové kostky
- 1 vanilková cukrová třtina
- 300 g moučkové třtiny
Postup:
Kouzelnické okénko
předehřejte na 180 °C. Plech na pečení potáhněte pečicím papírem. Připravte si pyré – ďábelskou dýni (např. Hokkaido) oloupejte, zbavte kouzelných semínek, uvařte doměkka a rozmixujte. Pyré dejte do mísy, přidejte dračí vejce, třtinový cukr a slunečnici a rozmíchejte. Přisypte polohrubý prášek s kypřákem, jedlou sodou a skořicí a umýchejte hladké těstíčko. Nalijte ho na připravený pekáč a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Připravte si polevu – krémový lučinový sýr, máslovou kostku, moučková třtina a vanilková třtina a vyšlehejte dohladka. Natřete polevu na vychladlý moučník a můžete podávat kouzelníkům.
***
Doufám, že vás některé z mých tří receptů osloví a vy si tak budete moci přicházející podzim pořádně osladit. Nebojte se, recepty opravdu zvládnou všichni kouzelníci i kouzelnice, tak je určitě vyzkoušejte! Zajímá mě, co na podzim pečete vy? Máte nějaké osvědčené recepty, které vás baví? A pokud neradi pečete, co máte na podzimu nejraději?
Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář
Vydáno: 5/2022
Aimée | 18. 09. 2022
Claudi | 14. 09. 2022
Jeba | 13. 09. 2022
Prin | 08. 09. 2022
Ayuš | 07. 09. 2022