Děsuplné delikatesy

Pomalu přichází soumrak, venku se to začíná rojit všemožnými tvory i netvory. Koledující dětičky si udobříte sladkostmi, ale co nabídnout těm ostatním? CD vám přináší několik děsuplných receptů, které by vám pomůžou přečkat noc hrůzy.

Halloween se kvapem blíží,
příšery se k vám už plíží.
Mají žízeň, mají hlad,
čímpak je jen udolat?

Tuhle otázku jsme si v Corvinovi položili za vás a samozřejmě jsme přišli s aspoň pár pochutinami, které by měly příšerákům stačit. Zaměřili jsme se na různé skupinky, takže tady najdete recepty vhodné pro zombie, upíry či duchy ze záhrobí.  Nebojte, nebudeme servírovat syrové maso, pavouky ani litry krve. Naše recepty jsou zcela bezpečné, vhodné i pro začátečníky. Myšlenkou našeho halloweenského strašidelného menu je nabídnout vám takové pochoutky, které lze předat při koledování, tedy nečekejte žádnou vývařovnu. Ale teď už honem do práce, za chvíli jsou tady!

Pozn. redakce: pokud se po kuchyni motáte jako hipogryf v porcelánu, přenechte kuchtění skřítkům. Za případné úrazy, nehody či otravy nenese redakce Corvina žádnou zodpovědnost.

**

UPÍŘÍ ÚSMĚVY

Na úvod začneme něčím opravdu jednoduchým, co zvládne každý začínající kuchařík či kuchařinka. Sežeňte si těsto madam Listové – ráda vám s tím pomůže, a vy si nenamůžete svaly při zadělávání. Nejlepší by bylo, kdyby vám jej rovnou i rozválela, neboť to se pak tvoří už skoro samo.

Hůlkou či nožem si pěkně vykrájejte kolečka (kdo nesmí z bezpečnostních důvodů používat ani jedno z výše uvedeného, sáhne po vykrajovátku či kulaté skleničce). Jako náplň můžete zvolit skoro cokoli – čokoládu, marmeládu či ovoce. Kdo rád slané, připraví si směs šunky, sýru a syrového vajíčka. Můžete přidat i koření, nicméně se raději vyhněte česneku. Za to by vám upíři jistě nepoděkovali. Na připravené kolečko naneste doprostřed náplň, přehněte kolečko napůl a dobře stiskněte okraje, aby se při pečení náplň nedostala ven. Vzniklé půlměsíčky položte na plech. Ze zbytku těsta vytvořte vašim výtvorům upíří zuby.

Pečte v dobře přihřáté troubě, případně použijte regulované ohřívací kouzlo na max. 180 stupňů. Tedy rozhodně zapomeňte na pečení dračím dechem – to by vznikly leda tak uhlíky pro démony. Po vychlazení můžete upíří úsměv dotvořit kečupem či červenou marmeládou.

upíří úsměvy

*

BUBU-BROWNIES

Další velmi jednoduchý receptík, i když má o pár ingrediencí navíc, ale ujišťuji vás, že výsledek stojí za to. Připravte si k ruce tři vejce (kdo použije dračí, vynásobí všechny suroviny padesáti), čtyři unce mouky – čím hladší, tím lepší, sedm uncí cukru a sedm uncí kvalitní čokolády. Čekali jste snad něco jiného než recept s čokoládou? Vážně? Tak to se ještě jednou prosím dobře podívejte, který časopis držíte v rukou.

Do kotlíku si nalámejte čokoládu a přidejte máslo. Všechno pěkně pomalu rozpusťte při stálém míchání. Ono to sice nevybouchne jako zkažený lektvar, ale spálená čokoláda je rozhodně k pláči (a k delšímu větrání). Až se vytvoří krásná hladká hmota, sundáme z ohně a vmícháme nejdříve cukr. Nemusíme čekat až se rozpustí, a po jednom přidáváme vejce. Tady se moc nedivte, ale hmota bude poměrně rychle tuhnout. Za to může klesající teplota, nikoli sousedova kletba. Nakonec přisypejte mouku – tady už při míchání musíte trochu zabrat. Vůbec se nestresujte, když hmotu musíte na plech napatlat ručně, rozhodně to není nic tekoucího. Pečeme maximálně pětadvacet minut, jinak se těsto vysuší a můžete si jej tak maximálně nadrobit sovám.

Necháme brownies chvíli odpočinout, nejlepší je dopřát jim aspoň čtyři hodinky, aby trochu ztuhly. Poté nakrájíme na kostičky, obdélníčky, kolečka, no co je jen libo.

Ke zdobení budeme potřebovat především bílou a tmavou čokoládu, zahřívací kouzlo, fantazii a trpělivost. Je-li libo obrázek některého z duchů? Náhrobek? Či jen obrazce pavučin? Prosím, vydovádějte se – ono duchové budou rádi za jakoukoli vzpomínku na ně.

bubu-brownies

*

BATCAKES

U čokolády ještě chvíli zůstaneme a připravíme si netopýří cupcakes. Kdo chce ušetřit své nohy, pro suroviny pošle raději skřítka, hlavně nějakého nezapomínajícího. Bude potřebovat sehnat čtyři banány, čtyři unce másla, osm uncí mouky, balení nutely, balení kulatých černých sušenek, kypřící prášek a sůl. Vy si mezitím nastudujte šlehací kouzlo. (Pro ty, kdo jsou líní hledat, připomínám, že to je „fugent aerem“ a krouživý pohyb hůlkou nad kotlíkem.)

Až se skřítek vrátí, vložte do kotlíku nejdřív vejce a máslo a chvíli šlehejte. Následují banány a čtyři lžíce nutely. Do vzniklé směsi pak už pomalu přimíchejte mouku a lžičku kypřícího prášku. Těsto přesuňte do košíčků a hurá do pečení. Stačí půlhodinka pod kontrolovaným ohřívacím kouzlem na 180 stupňů. Během pečení si můžete mezitím rozdělovacím kouzlem rozpůlit černé sušenky, budoucí netopýří křídla, které pak do ještě teplých cupcakes zabodnete.

batcakes

*

ZOMBIETO

Vypadá to jako drink, voní to jako drink i se to tak jmenuje, ale jedná se o jednohubku pro naše drahé neklidné mrtvé. Ono jím to konzistencí asi připomíná mozek. No ještě štěstí, že je můžeme nakrmit něčím legálním.

Stačí vám k tomu velmi málo – voda, cukr, želé a nějaké gumové potvory z Medového ráje. Jako želé doporučuji použít některou z galaretek – přeci jen už je ochucená i obarvená podle našich představ a není třeba používat další barviva. Rozpustíme si prášek ve vroucí vodě, dobře promícháme a rozlejeme do servírovacích skleniček. Podle libosti přidáme gumové příšerky, hady, mozečky či další výtvory. Chceme to naším zombíkům přeci nějak ozvláštnit.

zombieto

*

PAPRIPAVOUCI

Sladkého bylo se mi zdá už dost, proto si do strašidelného menu připravíme tuto slanou pochoutku. Stačí nám k tomu jedna paprika, jedna kostka feta sýru, libovolné pečivo (i když třeba tortily a koblihy nedoporučuju) a slané tyčinky. Nejdříve si pěkně upečeme papriku – klidně i nad ohněm (můžete to spojit s posledním podzimním táborákem). Až bude pěkně měkoučká, stáhneme z ní kůži (redakce se omlouvá za grafický popis násilí na zelenině), a rozšleháme ji v kotlíku spolu s feta sýrem. Soli ani koření není potřeba, ale klidně si dochuťte podle sebe. Z plátků pečiva vykrojíme kolečka, slepíme vzniklou pomazánkou a zapíchneme do nich tyčinky, coby pavoučí nožičky.

paprivouci

*

KIWISTEIN & BANÁNODUCH

Aneb i monstra chtějí jíst zdravě. Když vám nějaké takové zaklepe na dveře s tím, že je vegetarián či vegan, aspoň budete mít, co nabídnout. A přitom je to velmi snadná příprava – kiwi rozkrojíme napůl, sloupneme kůži jen z dolní poloviny a postavíme na tác. Před pomyslnou hlavu mu propíchneme slanou tyčinku a pomocí čokolády dozdobíme očka a ústa. Podobně je na tom i banán. Tyto zdravé varianty se osvědčí jistě i u malých kouzelníků, kterým jsou ovocná monstra přeci jen bližší než třeba salát.

kiwistein a banánoduch

***

To je z našeho halloweenského menu vše – nezbývá než vše naložit na tác a čekat na příchozí koledníky a příšery. Doufáme, že pro vás bude tento svátek zas o něco lehčí, když si už nemusíte lámat hlavu s tím, co dobrého připravit.

všechny děsuplné delikatesy

Děsuplný Halloween a dobrou chuť!




Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář


Tiráž Autor: Charlie Ann Whitaker
Vydáno:

Komentáře
Takových krásných receptů! Možná jsem se měla nejdřív najíst, než jsem se do tohoto článku začetla. :D Ačkoli nejsem žádná kuchařka, příští rok bych všechny tyhle delikatesy chtěla vyzkoušet.
Prin | 08. 11. 2022
Zaprvé miluju tipy na delikatesy, zadruhé miluju způsob, jakým jsi nám je zprostředkovala. :D Skvělá práce, Charlie!
Aimée | 06. 11. 2022
Wow taková spousta děsuplných delikates! Určitě zkusím batcakes, ten nápad je dokonalý! A papripavouci mě také zaujali, to vypadá jako zábavná svačinka :D
Ayuš | 30. 10. 2022
1714087179