Velikonoční pečení aneb Čím si osladit život během svátků jara

Čas nezastavíme a po Vánocích na scénu nastupuje další velký svátek – Velikonoce. Chlapci, muži by měli začít obhlížet terén, aby našli nejlepší vrbové proutky pro pletení pomlázek a dívky, ženy hledat nejlepší skrýše, pojistit se osvědčeným polštářovým kouzlem a plánovat přípravy či chystat výzdobu. Jelikož jsou Velikonoce opravdu za rohem a pojí se s nimi třeba i pečení, přicházím za vámi s osvědčenými recepty na typické sváteční dobroty, které zvládne připravit každý.

Chápu, že ne všichni mají tyto svátky v oblibě. Obvykle si špatné vzpomínky a zážitky z tohoto období odnáší dívky. Přiznávám, že dříve jsem je ani já neměla ráda a samotná chvíle, kdy přijdou koledníci a já se mám otočit a vyslechnout si koledu, je pro mě příšerným utrpením dodnes. Absolutně netuším, jak bych se měla tvářit, ale abych své myšlenky nezatoulala jinam... Avšak s přibývajícím věkem jsem si na těchto svátcích našla i to hezké. Alespoň co se výzdoby, chystání nadílky, barvení vajíček a hlavně velikonočních pochoutek týče. V článku bych se tedy s vámi ráda podělila o chutné a osvědčené recepty na velikonoční pečivo a dobroty.

**

Velikonoční beránek

Tradice pečení velikonočního beránka sahá až daleko do historie a je nespočet receptů, dle kterých můžete postupovat. Nejčastěji se však peče z třeného, či kynutého těsta. Avšak klidně použijte váš oblíbený bábovkový recept a namísto klasické formy požijte tu beránkovou. A kdy dle tradice velikonočního beránka upéct? Na Bílou sobotu.

Přísady:

  • 4 ks ptačích vajec (oddělené části)

  • 200 g stlučené hroudy zlata

  • 100 g sladkých zrníček z řepy

  • 1 ks bílého prachu s chutí vanilky

  • 1 ks vzdouvacího prášku

  • 300 g polohrubého prachu z kostí

  • 1 ks sypkého pudinkového prachu s chutí vanilky

  • 250 g plnotučného tvarohu

  • 4 lžíce bílého kravského moku

  • kousek hroudy zlata na vymazání formy a polohrubého prachu z kostí na vysypání

Postup:

Z oddělených bílků z ptačích vajec ušlehejte tuhý sníh. Změklou hroudu zlata smíchejte s cukrem do tuhé hmoty. Pudinkový prach s bílým kravským mokem rozmíchejte v menším kotlíku stranou, vmíchejte do této směsi také tvaroh a bílý prach s chutí vanilky. Do vzniklé hmoty z hroudy zlata a sladkého prachu z řepy přidejte směs z malého kotlíku a postupně přidejte oddělené žloutky. Následně do spojené hmoty přisypte polohrubý prach z kostí a vzdouvací prášek a opatrně vmíchejte tuhý sníh. Dejte si záležet a formu pečlivě vymažte ve všech záhybech máslem a následně vysypte polohrubým prachem, aby se vám těsto nikde nepřichytilo a beránka jste vyklopili z formy celého. Pec vyhřejte na 180°C a pečte 50–55 min v horkém vzduchu. Zkontrolujte hůlkou, zda těsto nelepí, a vyndejte formu z pece. Upečený výtvor nechejte zchladnout, nevyklápějte ihned. Beránka po vyklopení nechejte ještě zcela vychladnout na mřížce. Dozdobit ho můžete dle preferencí čokoládovou polevou, cukrem, nebo pouze minimalisticky mašlí a dochutit si ho třeba až na talířku.

*

Mazanec

Mazanec se dle velikonočních zvyků peče taktéž o Bílé sobotě, aby byl nachystán k nedělní snídani. Dle tradice by se měl bochánek nakrojit až po svatém pomazání, pro které hospodyňky šly do kostela. Odtud pochází i název mazanec. Tvar bochánku je symbolem nového života. V dnešní době spousta lidí dělá i zaplétaný mazanec, nebo dokonce vytvoří tvar beránka. Já osobně v tomto případě obcházím tradici a peču mazance o Velikonoční neděli, abychom měli čerstvý bochánek k pondělní snídani.

Přísady:

  • 250 g polohrubého prachu z kostí

  • 250 g hladkého prachu z kostí

  • 100 g sladkých zrníček z řepy

  • 1 ks bílého prachu s chutí vanilky

  • 1 ks ptačího vejce

  • 120 g stlučené hroudy zlata

  • 200 ml bílého kravského moku

  • 30 g čerstvé kostka droždí

  • špetka soli

  • kůra z citronu, mandle, rozinky namočené v rybízovém rumu, ořechy

Postup:

Zadělejte v malém kotlíku kvásek (kostka droždí, lžička hladkého prachu z kostí, lžička sladkých zrnek z řepy a trochu vlažného bílého moku). Přiklopte a nechejte 15 minut vzejít kvásek. Sypké suroviny si prosejte přes síto, aby byly hezky načechrané. Do velkého kotlíku, kam jste si připravili sypké suroviny, přidejte až na hrudku zlata všechno ostatní. Změklou hrudku zlata nakrájejte na malé kostičky nebo slabé proužky, aby se do těsta snadněji zapracovalo. Nastrouhejte kůru z jednoho citronu, kvásek a těsto zpracujte do hladka. Jakmile jste s výsledkem spokojeni, přidejte do těsta dle chuti ořechy či plátky mandlí, kandované ovoce a rozinky namočené v rybízovém rumu, nechejte okapat přebytečnou tekutinu. Rozinky opravdu přidejte až ve chvíli, kdy je těsto hotové a pouze je tam lehce zapracujete, aby nebyly rozmašírované na cimprcampr. Těsto přikryjte igelitem a nechejte na teplém místě hodinu kynout. Poté si těsto rozdělte na dva díly a vyválejte dva bochánky. Ty dejte na plech pod igelit a utěrku a nechejte ještě dalších 40 minut kynout. Mazance před pečením potřete vajíčkem a dozdobte dle libosti. Můžete tvořit květiny, symboly, nebo jen ledabyle posypat mandlemi či nasekanými ořechy. Pečte v peci na horký vzduch na 180 °C 10 minut, poté snižte teplotu na 160 °C a nechejte v peci dalších 30–40 minut. Zkontrolujte hůlkou, zda těsto nelepí, pokud je již hotovo, nechejte bochánky vychladnout na mřížce. Po vychladnutí už stačí jen zakrojit a podávat, jak jste zvyklí – s máslem, s máslem a cukrem, marmeládou, nebo jen tak...

*

Jidáše

(Pro pobavení si povšimněte rádoby lva úplně vpravo. A to přismažené vlevo je zase had. Na obrázku se však nachází i povedený zajíček, tlustočerv, či šnek.)

Sladké velikonoční pečivo, které se dle tradice peče na Zelený čtvrtek a to především proto, že Velikonoce jsou symbolem nového života a jara. Zelený čtvrtek je dnem odpuštění a jidáše, které se v tento den jedly, měly zajistit pevné zdraví a odehnat choroby a neduhy. Při pečení tohoto pečiva můžete popustit uzdu fantazii, protože je spousta možností, jak těsto vytvarovat. Často se bere inspirace z přírody, a to u zvířat – ptáci, hadi, králíci a cokoliv dalšího. Spousta tvarů má i svou symboliku spojenou s Velikonocemi, jako například provaz, na kterém se oběsil Jidáš, či zavinutý tvar, který značí plodnost a hojnost.

Přísady:

  • 480 g hladkého prachu z kostí

  • 115 g sladkých zrníček z řepy

  • 30 g čerstvé kostky droždí

  • 2 ks žloutků z ptačího vejce

  • 100 ml 30–33% smetany

  • 140 ml čerstvého plnotučného kravského moku

  • 100 g stlučené hroudy zlata

  • semínka z vanilkového lusku

  • špetka soli

  • žloutek z ptačího vejce a bílý kravský mok na potření před pečením

  • 3 lžíce medu na potření po upečení

  • mandle, rozinky, perlový cukr, či cokoliv dalšího na dozdobení (není třeba)

Postup:

Hroudu zlata, ptačí vejce a kostku droždí vyndejte hodinu před přípravou z chladu. Připravte si kvásek dle stejného postupu, jako tomu bylo u mazance. Čerstvý kravský mok a smetanu ohřejte na tělesnou teplotu. Sypké suroviny dejte do většího kotlíku, kde budete těsto míchat. Přidejte i ostatní suroviny kromě zlaté hroudy, kromě posledních třech bodů ze seznamu přísad a zapracujte těsto nahrubo. Změklou stlučenou hroudu zlata si nakrájejte na proužky a přidejte do směsi. A nyní už zadělejte těsto do finální hladké podoby. Přikryjte těsto igelitem a nechejte kynout hodinu na teplém místě. Řiďte se především tím, zda těsto opravdu vyběhlo, pokud nikoliv, nechejte o něco déle. Po nakynutí si připravte cca 40g kousky těsta, ze kterých vyválejte libovolné tvary a ty dejte na pečící plech dostatečně daleko od sebe. Výsledek přikryjte utěrkou a nechejte vykynout do zvojnásobení svého objemu. Pec si předehřejte shora a zdola na 180 °C, potřete žloutkem a pečte do zlatova. V případě nejistoty do těsta píchněte hůlkou. Okamžitě po vyjmutí z pece potřete pírkem namočeným v tekutém medu. Podávat můžete s máslem, marmeládou, medem, ořechovým máslem či jakkoliv dle vaší chuti.

Já jsem se pokusila o několik tvarů, které souvisí se světem kouzel. Těstem jsem se tedy snažila znázornit šneka, hada, „havrana“, lev byl výstřel do tmy a dle toho to dopadlo (pozn. autorky: :D), tlustočerva a ještě třeba jednorožčí roh. A zbytek už jsem zapletla tak, jak bývá zvykem. Po upečení si svůj tvar pěkně zachovali zajíčci, hadi, šneci a tlustočerv. A samozřejmě ty osvědčené a tradiční „spletence“. Přikládám několik fotografií z procesu chystání těsta a pečení.


*

Velikonoční perníčky

(Sem tam nějaký tmavější kousek k pečení patří. Havráněti se během prvního plechu v peci podařilo v obýváku sundat ozdobené třešňové větvičky, takže to pečení ani jinak dopadnout nemohlo.)

Vhodné jako výslužka pro malé koledníky. Perníčky napíchnuté třeba na špejli, zabalené v celofánu či jinak originálně zabalené jsou takovou lepší alternativou sladkostí (lízátek, čokolády), alespoň co se těch nejmenších koledníků týče. A samozřejmě se skvěle hodí počas velikonočních svátků, když vás honí mlsná. Skvělá jednohubka. Komu se nechtějí zdobit cukrovou polevou, tak jsou skvělá „vykrajovátko-razítka“, nebo zdobení mašlovačkou, kterou docílíme vzoru dřeva.

Přísady:

  • 140 g sladkého jemného prachu z řepy

  • 2 ks ptačích vajec

  • 100 g stlučené hroudy zlata

  • 2 lžíce tekutého medu divokých včel

  • 2 lžičky koření do perníků

  • 1 lžička jedlé sody

  • 400 g hladkého prachu z kostí

  • + ptačí vejce na potření po upečení

  • + lžíce uhelného prachu a pár kapek rosy na “polevu”

Postup:

Spojte v jednu hmotu jemný prach z řepy, ptačí vejce a hroudu zlata a následně přidejte včelí med a koření. Do této směsi nakonec vmíchejte zbylé sypké suroviny. Vždy je nutné, abyste hladký prach prohnali sítem, musí být hezky jemný a nadýchaný. A to všechno spojte v krásné hladké těsto, které nechejte alespoň hodinu nebo dvě uležet na chladném místě, aby se vám s ním lépe pracovalo. Hmotu vyválejte na vyšší placku a vykrajujte požadované tvary. Pec rozpalte na 175 °C a perníčky vyndejte po 8 minutách pečení, aby zůstaly měkké. Po vyndání z pece ihned potřete rozšlehaným vejcem. Pokud byste rádi onen zmíněný dřevený dekor, tak ještě před vložením do trouby potřete těsto směsí z uhelného prachu a kapek rosy.

Pokud byste perníčky po upečení rádi zdobili cukrovou polevou, budete na ni potřebovat 1 bílek, 200 g jemného sladkého prachu z řepy a lžíci citronové šťávy a dejte si pozor na hrudky, které by vám mohly ucpat zdobicí sáček. Pak už se jen obrňte dostatkem trpělivosti a směle do zdobení.

***

Kdyby se vyskytl nějaký problém v luštění ingrediencí, nebo jste tápali v postupu, tak neváhejte a kontaktujte mě sovou. Moc ráda poskytnu nešifrovanou verzi receptů, abyste docílili co nejlepšího výsledku. Přeci jen pečení je oblast, kde je zapotřebí ty recepty dodržet. Věřím, že recepty jsou vhodné pro všechny úrovně pekařů, takže se toho nebojte a pusťte se s chutí do toho! Užijte si prodloužené volno, pokud se vás týká, a přeji krásné svátky jara! A jaké je vaše nejoblíbenější velikonoční pečivo? Pečete ho sami, necháváte se obdarovat, nebo ho kupujete?




Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář


Tiráž Autor: Nicolette Marique Leroy
Vydáno: 3/2023

Komentáře
Pokud jste se do pečení pustily, holky, tak doufám, že to dopadlo zdárně. :) U mě dopadly lépe pokusy pro článek, ale já měla obecně den blbec před Velikonocemi tak není divu. :D Ginny, doufám, ze se podařil a chutnal. O:) Receptů je fůra a člověk ten svůj osvědčený a pak vychytat dobu kynuti, pečení musí otestovat. :))
Nicolette | 11. 04. 2023
NiC, tak jsem hrdě vyzkoušela tvůj recept na mazanec! https://postimg.cc/HJnCMr4v Jsem zvědavá, jak bude chutnat. Těsto jsem měla ze začátku trochu mazlavější, než jsem zvyklá, ale na konci přípravy už bylo nějak méně, nevím, čím to :D. A pekla jsem jen 35 minut a už byl takhle hnědý, ač mám většinou zkušenost, že naše trouba peče méně než říkají recepty. :)
Ginny | 06. 04. 2023
Během čtení se mi úplně sbíhaly sliny na vše, co jsem viděla, a tak přemýšlím, co si v nejbližších dnech upeču. Od tebe to vypadá vše skvěle, tak uvidíme, jak to dopadne u mě :D
Addie | 02. 04. 2023
Peču ráda, ale doteď mě nenapadlo, že bych něco na Velikonoce dělala, tak že bych to ještě přehodnotila? :D Recepty vypadají skvěle, názvy ingrediencí jsou samozřejmě parádní! Občas jsem musela trochu zapřemýšlet. :D
Aimée | 31. 03. 2023
NiC, když ono t od tebe vše vypadá tak jednoduše a tak hezky! Mám úplně chuť se do toho pustit, ale je mi jasný že pak zjistím, že tak jednoduchý, jak to vypadá, když to děláš ty, to není :D Ale teda dlouho jsem chtěla dělat perníčky na Velikonoce, mám je ttiž moc ráda a jednou za rok na Vánoce mi nestačí :D Tak třeba se do nich letos pustím :)
Ayuš | 29. 03. 2023
Každý rok jsem pekla mazance - jeden nám domů, druhý pro strýčka. Letos bohužel návštěva nebude, tak se pokusím o ty jidáše. A představa, že bych si zkusila kouzelnické, je lákavá :-)
Eillen | 29. 03. 2023
Holky, sama bych měla celkem problém s těmi ingrediencemi. Snažila jsem se vymyslet i ten tvaroh, ale na nic jsem nepřišla. :DD Každopádně kdyby cokoliv, tak klidně sovu a napíšu nešifrované přísady. :D Moc děkuju!
Nicolette | 29. 03. 2023
To je úžasný článek, Nic! Ty názvy ingrediencí mě opravdu dostaly :D. Ale teda ptačí vejce berte jiné než havraní nebo orlí... Pokud vyjde čas, zkusím určitě některý z tvých receptů, abychom to neměli každý rok stejné ;). Díky!
Ginny | 29. 03. 2023
Strašně se mi líbí, jak jsi i ty mazance ozdobila jako HP :D Musím ale říct, že některé názvy ingrediencí mi daly docela zabrat :D
Hayley | 28. 03. 2023
Vymlouvala jsem se, že Jidáše nebudou, protože nemám dobrý recept. Tak už mám smůlu, no. :D ♥ Krásný článek, Nic. ♥
Madyšák | 28. 03. 2023
1714704611