Děsivě dobré delikatesy

Není lepší doba na kouzlení v kuchyni, než je právě Halloween. Kreativitě se meze nekladou a čím šílenější, ohavnější (po vizuální stránce) tím lepší! Máte rádi tematické vaření? Chystáte se na posezení s přáteli? Nebo chcete rodině připravit zajímavou pochoutku a překvapit je? Nechte se inspirovat několika vybranými recepty a užijte si atmosféru blížícího se dne.

Říká se, že první jíme očima. V případě některých děsuplných delikates by mě přešla chuť právě proto, že je vidím. Nechala bych si tedy zajít chuť. Realisticky vypadající červi, žížaly nebo švábi? Nedám si, děkuji pěkně! Jednou ochutnat opravdického mi stačilo a navíc moje fobie z hmyzu by přípravu takového jídla značně komplikovala. Při hledání inspirace jsem narazila i na věrohodně vypadající mozek, střeva nebo oční bulvu. Měli byste odvahu něco takového ochutnat? Já moc ráda trávím čas tvořením a to i v kuchyni, ale v případě takových dobrot se držím při zemi. Jen ať jde poznat, že to je upečený korpus a ne hlína a ať se čokoládový pavouk hooodně vzdálí od reálně podoby. Stačí vědomí, že existují, nemusí mi vyletět talíř se snídaní do vzduchu jen, co vezmu příbor do ruky. Nenene!

Do tvoření takových nechutných dobrot jsem se v kuchyni opravdu nepustila (Ačkoliv nikdy neříkej nikdy! Takže kdo ví, třeba příští rok seberu veškerou odvahu.), ale příležitost zabít čas v kuchyni jsem si nenechala ujít ani tentokrát a něco jsem přece jen připravila. Nejsem si úplně jistá, jestli mohu následující chuťovky nazvat děsivými, ale název “halloweenské recepty pro bázlivé” má také něco do sebe. Nebudete se totiž bát cokoliv z toho sníst!

**

Bažináč

Přísady:

  • šálek silné kávy

  • prach z listů zeleného čaje

  • 100 ml smetany ke šlehání

  • 1 lžička tekutého medu divokých včel (nebo dle chuti)

  • kostky zmrzlé voda

  • na ozdobu kameny, písek a tvor z bažin

Postup:

Nejprve uvaříme kávu a necháme alespoň chvíli vychladnout. Pak si připravíme prach, který zalijeme trochou vody, aby se rozpustil, a přidáme med divokých včel. Důkladně zamícháme a přidáme ke smetaně, kterou vyšleháme do tuhé hmoty. Do skleničky pak nejprve dáme kávu, led a nahoru přidáme zelenou směs. A přidáme zbylé přísady z močálu.

*

Louhované seschlé hlavy

Přísady:

  • mok z jablek

  • červený/černý čaj

  • citrusy

  • 2-3 ks jablek ne/otrávených, dle toho, komu je nápoj určen

  • kostky zmrzlé vody

Postup:

Jako první si uvaříme čaj dle preferencí, necháme vychladnout a klidně dáme k ledu, jestliže připravujeme s předstihem. Pak připravíme jablka, jelikož musí do pece a vyžadují tak více času. Jablka zbavíme slupky a jádřince a vyřežeme jim obličej. Není třeba žádných speciálních pomůcek. Hlavy následně ponoříme do vody s citronovou šťávou a šup s nimi do pece. Na nižší oheň delší dobu, aby z jablek nebyly škvarky, ale mohly se pěkně sušit, což je přesně to, co chceme! No a pak už to velké umění, kdy si v kotlíku vše smícháme dle chuti nápoje. Přidáme zmrzlé kostky vody, citron, nebo limetku a hlavy.

*

Upíří krev

Přísady:

  • jahodový vitacit

  • ovoce dle chuti

  • Sprite

  • nasycená voda z průzračného jezírka

  • kostky zmrzlé vody

  • 1 ks sladkého růžového mráčku

  • ampulka krve

  • citronová šťáva

Postup:

Do kotlíku přidáme deci nabublené vody a v ní rozmícháme lžíci jahodového vitacitu. Mícháme po směru hodinových ručiček. Přidáme dvě deci nápoje zvaného Sprite. Seženeme v mudlovských obchodech, večerkách, automatech... Mají to všude! Ochutnáme. Pokud se zdá být nápoj příliš sladký, tak přidáme jezerní vodu. Připravíme si skleničku, z níž budeme nápoj pít. Její okraj si namočíme v citronové šťávě a následně ve vitacitu. Krev necháme stékat po sklenici. Z kotlíku přelijeme nápoj do sklenice, přidáme sedm ledových kostek a ovoce, které nám přijde pod ruku. A nakonec utrhneme kousek mraku, který přidáme na vrch sklenice.

*

Duchařská pizza

Přísady:

Těsto:

  • 150 g hladkého prachu z kostí

  • 1 pl oleje

  • 80-90 ml vody

  • 1 čl soli

  • 8 g čerstvé kostky droždí

  • 1 čl sladkých zrníček z řepy

Rajčatová směs:

  • 2 pl hustého výtažku z rajčat

  • 1 pl řídkého výtažku z rajčat

  • ½ čl oleje

  • 1 stroužek odpuzovače upírů

  • koření - sůl, pepř, oregano, na pizzu

Na pizzu:

  • mozzarella, parmezán, niva, eidam…

  • šunka

  • zelenina

  • cokoliv dalšího dle chuti, kromě ananasu

Postup:

Budeme kynout! Tedy nejdřív těsto, pak možná i my, takže na začátek je potřeba udělat kvásek. Z droždí, lžičky mouky, cukru a trochu vody uděláme kašičku a necháme vzejít. Prosejeme mouku, přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme v hladké těsto. Jestli chceme trénink, udělejme to ručně, pokud ovládáme kouzla, tak si ulehčíme práci magií. Necháme kynout zhruba hodinu a mezitím si připravíme směs na potření pizzy. Žádná věda to není, jen všechno smícháme dohromady a je hotovo. Koření volte dle chuti. Jakmile těsto nabyde na dvojnásobek původní velikosti, tak ho rozválíme a přendáme na plech s pečicím papírem, který potřeme olejem. A přichází ta nejlepší část, kdy si na pizzu dáme vše, co máme rádi. Potřeme ji připravenou směsí, přidáme sýry dle chuti, uzeninu, šunku atd. Stranou necháme jen vykrojené duchy, které na pizzu přidáme až pár minutek před vyndáním z trouby. Předehřejeme pec na 180°C a pečeme po dobu cca 25 minut, dle toho, jak moc jsme těsto vyváleli.

*

Dýnušičky

Přísady:

  • ½ čerstvé kostky droždí

  • 200 g hladkého prachu z kostí

  • 300 g polohrubého prachu z kostí

  • 50 g vyškvařeného prasečího špeku

  • 250 ml vody

  • 1 čl sladkých zrníček z řepy

  • 1 čl soli

  • 1 čl sladěnky

Postup:

Jelikož se opět jedná o kynuté těsto, tak si necháme vzejít kvásek (droždí, čl hladkého prachu z kostí a zrn z řepy a trochu vody) po dobu cca 15 minut. Přes síto si mezitím prosejeme prach z kostí, přidáme na kousky nakrájený prasečí tuk a zbylé přísady spolu s kváskem. Vypracujeme těsto, které pak dáme do tepla kynout, než zdvojnásobí svůj objem. Cca hodina by měla stačit. Poté si těsto navážíme na stejné kousky a vytvarujeme bulky, které následně budeme provázkem omotávat tak, aby vznikla dýně. Můžeme bulku omotat jedním dlouhým prvázkem na čtyřikrát, aby nám vzniklo osm dílu, nebo nastříhat čtyři kratší provázky a ty jednotlivě svázat opět do požadovaného tvaru. Hotové dýničky dáme na plech ještě na 15 minut kynout pod igelit přikrytý utěrkou. Bulky můžeme i naplnit, čímkoliv slaným, co máme rádi. Po nakynutí na plechu potřeme dýnušičky rozšlehaným vajíčkem a dáme do pece na 210°C a pečeme zhruba 9-13 minut. Po upečení je dáme vychladnout na mřížku. Hotové pečivo můžeme podávat ke snídaní, svačině, ale také třeba k obědu, kdy ji použijeme jako hamburgerovou housku.

HamBOOrger

*

Dušince a pavučinky

Přísady:

  • 200 g bílého jogurtu

  • 2 ks ptačích vajec

  • 10 pl polohrubého prachu z kostí

  • ⅔ sáčku vzdouvacího prášku

  • ½ sáčku bílého prachu s chutí vanilky

  • čokoládové pecičky

  • 1 špetka soli

  • olej na potření pánve

Postup:

Těsto na lívance připravíme úplně jednoduše. Všechny ingredience smícháme dohromady. Vznikne nám hustší těsto, pokud budeme chtít tvořit a bylo by až moc pevné, tak můžeme přidat trochu mléka. Dávkovací láhev naplníme těstem, pánev potřeme lehce olejem a tvoříme obrazce dle libosti. Ku příležitosti Halloweenu můžeme tvořit duchy, pavučiny, nebo třeba netopýry, případně cokoliv dalšího. Hotové lívance podáváme s tím, co máme rádi a jak jsme zvyklí. Ať už to bude nutella, ochucený tvaroh, nebo marmeláda.

*

Temný hřbitov

Přísady:

Korpus (forma 20 cm):

  • 200 g hladkého prachu z kostí

  • 50 g prachu z kakaových bobů

  • 1 lžička jedlé sody

  • 80 g stlučené hroudy zlata

  • 30 g oleje

  • 230 g sladkých zrníček z řepy

  • 2 ks ptačích vajec

  • 240 g kysaného podmáslí

  • 1 lžička extraktu z vanilky

Krém:

  • 150 ml smetany ke šlehání

  • 75 g 60% čokolády

  • 25 g prachu z kakaových bobů

  • 300 g mascarpone

  • 100 g sladkého jemného prachu z řepy

  • 1 lžička extraktu z vanilky

Zdobení:

  • seříznutý korpus nalámaný najemno

  • myší očka

  • duchové z bílé čokolády

  • jedlá fixa (není třeba)

  • cokoliv dle chuti

Postup:

Nejprve začneme přípravou krému. Smetanu vlijeme do kotlíku, přidáme prach z kakaových bobů a pečlivě promícháme. Přivedeme k varu a jakmile dosáhneme této teploty, kotlík sundáme z ohně a přidáme nasekanou čokoládu. Nepřetržitě mícháme, dokud se nám kousky čokolády nerozpustí. Jakmile nám díky míchání vznikne hutný krém, přelijeme ho do misky. Krém zakryjeme fólií, kterou položíme přímo na něj. Necháme uležet ideálně do druhého dne v chladu.

Tentýž den můžeme upéct korpus. Sypké suroviny na korpus prosejeme do kotlíku a dobře promícháme. Změklou hroudu zlata, olej a sladká zrna z řepy utřeme do světlé, hladké hmoty. Poté přidáme vejce a extrakt z vanilky. Nezapomínáme míchat a přidáme střídavě na několikrát sypkou směs a podmáslí. Těsto důkladně promícháme a nalijeme do formy, kterou dáme do pece na 170°C na horní a spodní oheň na cca 40-50 minut. Do těsta můžeme pro jistotu píchnout hůlkou, abychom se přesvědčili, že je korpus upečený. Korpus necháme vychladnout a vodorovně přepůlíme.

Druhý den, nebo po několika hodinách, přichází opět na řadu náplň. Mascarpone s jemným prachem z řepy dáme do kotlíku, přidáme zchlazenou čokoládovou smetanu a vyšleháme hladký krém. Přidáme extrakt z vanilky. Dáme si opravdu záležet, aby se nám s ním dobře pracovalo a byl opravdu dobře promíchaný.

Seřízneme případně vydutý korpus, který použijeme na zdobení. Můžeme si také připravit duchy z bílé čokolády. (Já měla jen s kousky mandlí, ale pro snazší práci a hezčí výsledek samozřejmě tu bez.) Připravíme všechno další zdobení, které budeme chtít a potřebovat a dáme se do kompletace dortu. Na rozříznutý korpus dáme dostatečné množství krému, který rozetřeme do všech stran, přiklopíme korpusem a opakujeme, ale nyní naneseme krém i podél stran. Zahladíme všechny nerovnosti, jak to jen půjde a zdobíme. Podrobíme zbytkem korpusu, přidáme duchy, oči, nebo cokoliv nás napadne a máme k dispozici. Fantazii se meze nekladou.

Dort vhodný pro opravdové milovníky čokolády. Jak se říká – nebe v hubě, ale aby nám to k tomu Halloweenu sedělo víc, tak možná bude lepší pekelný požitek. Časově náročnější recept, co se fází týče, ale stojí za to!

(Hlavní ochutnávač a dozor na pracovišti.)

*

Akromantule

Akromantule

Přísady:

  • těsto ze spadaného listí

  • dostatek nutelly, nebo jiné náplně

  • 1 ks ptačí vejce

Postup:

Těsto si pořádně namažeme čokoládovou pomazánkou a přiklopíme napůl. Pokud chceme větší množství, budeme potřebovat ještě jeden celý plát těsta z listů, které položíme na ten namazaný. Pak si doprostřed těsta položíme skleničku, abychom lépe vykrojili požadovaný tvar. Následně odebereme část těsta, ke které se vrátíme na konci. Těsto, které nám zbylo po obou stranách nařízneme tak, aby nám vznikly čtyři pruhy, které zamotáme. Z odřezků uděláme několik proužků a taktéž zatočíme. Vzniknou nám tak utržené pavoučí nožky. Těsto potřeme vajíčkem a dáme do pece, oheň rozžhavíme na 170°C a pečeme dozlatova, za cca 15 minut je hotovo. Určitě by se hodil i nějaký sladký “dip” k namáčení pavoučích noh, ale pokud nešetříme s náplní, tak není třeba. Každopádně pro podtržení halloweenské atmosféry třeba červeně obarvená bílá čokoláda, nebo tmavá čokoláda s očima. To by určitě udělalo dojem.
Teto recept je rychlý a můžete ho využít třeba k přípravě pohoštění pro nečekanou návštěvu o Halloweenu, pokud to teda nebude samotná akromantule, to bych nepřála nikomu.

*

Halloweenský snack pro malé i velké bubáky

Přísady:

  • ovoce všeho druhu

  • bonbóny všeho druhu

  • čokoláda všeho druhu

  • tyčinky

  • rakvičky - těsto ze spadanéo listí, slaná nebo sladká náplň, vejce

  • tiramisu - Mascarpone, vejce, piškoty, káva, kakao, cukr

  • dětský šumivý nápoj Kidibul, nebo třeba Sklepmistrův vyprošťovák

Postup:

Dáme na prkýnko cokoliv tematického, co najdeme, nebo co můžeme připravit. A je to!

Možná jste si také všimli trendu udělat si něco dobrého, tematického ke konkrétnímu filmu. Příchozí Halloween a tvorba článku mi hrály do karet a připravila jsem ke sledování pohádky Hotel Transylvánie malé zobání. U havráněte měl největší úspěch pavouk, u mudly zase plněné rakvičky a tiramisu a na mě zbylo ovoce. Nabízelo se takových možností, co přichystat! Vidím to tak, že jednou za čas bych nám rodinný filmový podvečer mohla oživit nějakým speciálním občerstvením. Napadá vás, co originálního ke konkrétnímu filmu/pohádce připravit? Rady beru všemi deseti!

***

Pokud vás některý z receptů zaujal, tak neváhejte a bez obav se dejte do příprav. Když jsem to zvládla já, tak to zvládne každý, kdo se byť jen trochu vyskytuje sem tam v kuchyni. Tedy ne v pozici strávníka, ale tvůrce. A co nesmí o Halloweenu chybět na vašem stole? Je to klasika jako dýňová polévka, nebo koláč? Nebo dáváte přednost žabím stehýnkům, či mozečku?  Podělte se o vaše tipy a nebo rovnou recepty na lahůdky, které stojí za zkoušku jako pohoštění v Předvečer Všech svatých.




Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář


Tiráž Autor: Nicolette Marique Leroy
Vydáno:

Komentáře
Addie, vůbec! Ať už dáš pochoutkám jakoukoliv podobu, tak jistě přijdou k chuti! :)) :D
Nic | 28. 11. 2023
Nic, během čtení článku se mi už sbíhaly sliny, takže určitě něco vyzkouším! Vůbec nevadí, že už je skoro měsíc po Halloweenu, ne? :D
Addie | 24. 11. 2023
Jé, moc děkuji za komentář, Lilienko! A hlavně tedy pochvalu! Jsem ráda, že tě výsledky mého snažení zaujaly! :D O:)) Když bude nějaký havr piknik sraz, tak třeba něco zajímavého připravím. :D:))
Nic | 08. 11. 2023
Chm, všechno to vypadá lákavě a někdy i strašidelně zároveň :D Dala bych si tu duchařskou pizzu a nepohrdla bych dýnušničkami! Ale ty louhované seschlé hlavy mě nepřestanou fascinovat! :DJo a ten Bažináč je ňunu! :D Hele víš co, jak tak roluju a čtu dál, uchvacuje mě úplně všechno! Amen!
Lilien | 05. 11. 2023
Ginny, není problém, když se včas ohlásíš. :DD Děkuju mockrát za takovou pochvalu! To mě moc těší! <3 Vivi, mockrát děkuji za kompliment! Vaření mě bavilo o to víc, že havráně je dost všímavé a všechno ho zaujme, tak to byla o to vetší radost. O:) A touhle zpětnou vazbou od vás, se ta trocha času navíc dost vykompenzuje. :)) Lauro, mooc děkuji! Doufám, že si čas najdeš! Určitě budou chutnat stejně dobře i mimo Halloween. :P :)) sl. Dawsonko, mnohokrát děkuji za takovou pochvalu! Jsem moc ráda, že se líbí!
Nic | 05. 11. 2023
Naprosto famózní článek - skvělé nápady, zábavně popsané postupy a hlavně klobouk dolu, ty výsledky jsou nádherné :))
Dawsonka | 31. 10. 2023
To jsou krásné pochoutky! Doufám, že si jednou také najdu čas je podle receptu vytvořit.
Laura | 31. 10. 2023
Vsechny pochutiny v clanku vypadaji velmi lakave. Jde videt, kolik prace jsi na tom vsem nechala. Foto je paradni! ♡
Vivienne | 31. 10. 2023
Hustý výtažek z rajčat, růžový mráček a míchejte po směru hodinových ručiček... Nic, já miluju tvoje vařící články! A jak pěkně to umíš naaranžovat všechno! Hned bych se k tobě na něco pozvala, mám teď děsivou chuť na něco! :D
Ginny | 31. 10. 2023
1716203873