Rychlé havraspárské pečení
Máte napečeno? A mohla bych vědět, co jste pekli? Zkoušíte rádi nové druhy cukroví, nebo se držíte ověřené klasiky? Jaké je vaše nejoblíbenější cukroví? Já osobně jsem vždy sáhla po ověřené klasice, kterou pro mě byly perníčky a linecké. Jakmile tyto dva druhy již nebyly, tak jsem vybírala mezi ostatními. Bohužel jsem vždy byla milovník sladkého, takže jsem si další ochutnávání neodpustila, ačkoliv mi dané druhy příliš nechutnaly.
V posledních letech si však nacházím cestu k velkému množství nových druhů, které konkurují mým oblíbencům z předchozích let. Rok zpátky jsem v článku zmínila čokoládové hrudky, které jsem dělala toho roku poprvé a nemohou chybět ani letos, protože se staly mými favority mezi cukrovím. Všichni, kdo milují čokoládu, by je měli zkusit, opravdu!
I letos jsem vyzkoušela jeden nový recept, který rozhodně nedělám naposledy a nejen o něj se v dalších odstavcích s vámi podělím. Věřím, že každý jeden z následujících receptů stojí za zkoušku. Volila jsem různorodé druhy cukroví, aby si každý přišel na to své. A jaké že cukroví jsem letos chystala?
**
Andělské perníkové hrudky
Přísady:
-
70g stlučená hrouda zlata
-
180g sladký hrubý prach z řepy
-
2ks ptačí vejce
-
260g hladký prach z kostí
-
1 špetka soli
-
1 lžička mletá skořice
-
1 lžička perníkové koření
-
1 lžička vzdouvací prášek
-
tekutá vanilka
-
+ sladký jemný prach z řepy na obalování
Postup:
V kotlíku vyšleháme ptačí vejce s řepným prachem a kapkami vanilky do pěny a následně přidáme změklou hroudu zlata. K této směsi přidáme prosáté suché suroviny. A pečlivě mícháme všemi směry, než nám vznikne spojená “pasta”. Těsto necháme dvě hodiny, nebo déle v chladu. Ztuhlou hmotu ihned tvarujeme do kuliček, které obalíme v jemném prachu z řepy. V peci přiložíme tak, aby teplota měla 170°C a po cca 10 minutách cukroví vyndáme.
*
Mandlové rohlíčky
Přísady:
-
150g hladký prach z kostí
-
20g sladký jemný prach z řepy
-
100g stlučená hrouda zlata
-
50g mleté mandle
-
1 žloutek z ptačího vejce
-
+ sladký jemný prach z řepy na obalování
Postup:
Hladký prach spolu se sladkým jemným prachem prosejeme přes síto, abychom se zbavili hrudek a přidáme zbylé suroviny. Zamícháme minimálně stokrát po směru a stejný počet i proti směru, než nám vznikne pevné hladké těsto. Minimálně hodinu necháme těsto v chladu a můžeme se pustit do válení, plnění, či vykrajování rohlíčků. Jakmile máme připravené požadované tvary, vložíme plech do pece s vnitřní teplotou 170-180°C a po cca 10 minutách ho vyndáme. Cukroví necháme vychladnout, než začneme obalovat ve sladkém prachu. Zamezíme tak zvlhlému a nadbytečnému množství prachu na rohlíčku.
*
Kávové cukroví
Přísady:
Těsto:
-
140g stlučená hrouda zlata
-
60g sladký jemný prach z řepy
-
200g hladký prach z kostí
-
2ks žloutky z ptačích vajec
-
2 lžičky mletá zrníčka kávy
Krém:
-
150g kvalitní bílá čokoláda
-
75g smetana k vyšlehání (40%)
-
10g stlučená hrouda zlata
-
3 lžičky rozpustná káva
Postup:
Nejprve si připravíme těsto a začneme opět sypkými surovinami, které necháme spadat přes síto. Lehce promícháme a přidáme žloutky z ptačích vajec a lehce změklou hroudu zlata. Všechny ingredience pečlivě spojíme v hmotu a dáme chladit. Vykrajujeme libovolný tvar, skvěle se hodí třeba lístek, kolečko nebo srdíčko. Volíme spíše jednodušší tvary. Do pece dáme vykrojené těsto péct na 180°C po dobu 7-9 minut.
Krém je potřeba si připravit také ihned, protože bude chladnout přes noc (min 12 hodin). Připravíme si malý kotlík, ve kterém ohřejeme smetanu, přidáme do ní rozpustnou kávu a necháme rozpustit. Mícháme dvakrát po směru a dvakrát proti a opakujeme. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme do ní kávovou smetanu. Přidáme hroudu zlata a vymícháme do hladka. Vzniklou směs přikryjeme přímo na její povrch folií. Přímo proto, aby se nám tam netvořily kapky vody. Krém přendáme do zdobícího sáčku a plníme cukroví. Moc hezky vypadá, když se polovina cukroví namočí do hořké čokolády, nebo polevy. Čokoládu můžeme naředit kakaovým máslem, nebo tukem.
U tohoto cukroví se pozdní příprava hodí, jelikož obsahuje krém a je tedy žádané, aby bylo plněno max týden před Vánocemi. Již naplněné cukroví skladujeme v chladu.
*
Kokosové kuličky
Přísady:
-
3ks sušenka/oplatka s kokosovou příchutí
-
cca 5-6 lžic tekutý lepihub z plechovky
-
3-4 lžíce strouhaný kokos
-
loupané mandle
-
kokos na obalení kuliček
Postup:
Oplatky rozdrobíme, já tak učinila když byly ještě zabalené, takže jsem s tím neměla žádnou práci a nádobí navíc. K rozdrobeným sušenkám přidáme lepihub a kokos a smícháme dohromady. Ze směsi tvarujeme kuličky a do každé přidáme mandli a následně obalíme v kokosu.
***
Pokud se pustíte do přípravy některého z výše zmíněných druhů cukroví, nebo se necháte inspirovat tím loňským a nebude vám něco jasné, neváhejte se na mě obrátit. Přece jen při pečení je třeba dodržet recept a pokud bych nějakou ze surovin zašifrovala více, tak by se cukroví nemuselo povést a to není žádoucí. Stresovat se kvůli nepovedenému cukroví těsně před Štědrým dnem nechceme! Vím o čem mluvím, několik failů se mi letos během pečení povedlo. A nikomu to nepřeji a už vůbec ne takhle na poslední chvíli. Takže… Všem, které příprava vánočního cukroví teprve čeká, přeji přesnou minutku, ať se obejdete bez spálených plechů! Sladké svátky!
Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář
Vydáno:
Nic | 22. 01. 2024
Ginny | 09. 01. 2024
Nic | 28. 12. 2023
Ayuš | 26. 12. 2023
Vivienne | 23. 12. 2023
Nic | 22. 12. 2023
Eig. | 22. 12. 2023
Nic | 22. 12. 2023
Hayley | 21. 12. 2023