Rychlé havraspárské pečení

Patříte mezi ty, kteří ještě nemají napečeno a všechny přípravy nechávají na poslední chvíli? Nezoufejte, nejste první ani poslední. Sama jsem letos zaspala začátek adventu a horko těžko jsem nastupovala do rozjetého vlaku. Ale! Všechno jde, když se chce. A i pár dní před Vánocemi jsem stihla, co bylo třeba. Možná s jistými ústupky, ale přece! Pokud se i vás týká pečení “za den jsou tu Vánoce”, čtěte dále a připravte některý z receptů na rychlé, snadné a hlavně chutné cukroví!

Máte napečeno? A mohla bych vědět, co jste pekli? Zkoušíte rádi nové druhy cukroví, nebo se držíte ověřené klasiky? Jaké je vaše nejoblíbenější cukroví? Já osobně jsem vždy sáhla po ověřené klasice, kterou pro mě byly perníčky a linecké. Jakmile tyto dva druhy již nebyly, tak jsem vybírala mezi ostatními. Bohužel jsem vždy byla milovník sladkého, takže jsem si další ochutnávání neodpustila, ačkoliv mi dané druhy příliš nechutnaly.

V posledních letech si však nacházím cestu k velkému množství nových druhů, které konkurují mým oblíbencům z předchozích let. Rok zpátky jsem v článku zmínila čokoládové hrudky, které jsem dělala toho roku poprvé a nemohou chybět ani letos, protože se staly mými favority mezi cukrovím. Všichni, kdo milují čokoládu, by je měli zkusit, opravdu!

I letos jsem vyzkoušela jeden nový recept, který rozhodně nedělám naposledy a nejen o něj se v dalších odstavcích s vámi podělím. Věřím, že každý jeden z následujících receptů stojí za zkoušku. Volila jsem různorodé druhy cukroví, aby si každý přišel na to své. A jaké že cukroví jsem letos chystala?

**

Andělské perníkové hrudky

Přísady:

  • 70g stlučená hrouda zlata

  • 180g sladký hrubý prach z řepy

  • 2ks ptačí vejce

  • 260g hladký prach z kostí

  • 1 špetka soli

  • 1 lžička mletá skořice

  • 1 lžička perníkové koření

  • 1 lžička vzdouvací prášek

  • tekutá vanilka

  • + sladký jemný prach z řepy na obalování

Postup:

V kotlíku vyšleháme ptačí vejce s řepným prachem a kapkami vanilky do pěny a následně přidáme změklou hroudu zlata. K této směsi přidáme prosáté suché suroviny. A pečlivě mícháme všemi směry, než nám vznikne spojená “pasta”. Těsto necháme dvě hodiny, nebo déle v chladu.  Ztuhlou hmotu ihned tvarujeme do kuliček, které obalíme v jemném prachu z řepy. V peci přiložíme tak, aby teplota měla 170°C a po cca 10 minutách cukroví vyndáme.

Cukroví

*

Mandlové rohlíčky

Přísady:

  • 150g hladký prach z kostí

  • 20g sladký jemný prach z řepy

  • 100g stlučená hrouda zlata

  • 50g mleté mandle

  • 1 žloutek z ptačího vejce

  • + sladký jemný prach z řepy na obalování

Postup:

Hladký prach spolu se sladkým jemným prachem prosejeme přes síto, abychom se zbavili hrudek a přidáme zbylé suroviny. Zamícháme minimálně stokrát po směru a stejný počet i proti směru, než nám vznikne pevné hladké těsto. Minimálně hodinu necháme těsto v chladu a můžeme se pustit do válení, plnění, či vykrajování rohlíčků. Jakmile máme připravené požadované tvary, vložíme plech do pece s vnitřní teplotou 170-180°C a po cca 10 minutách ho vyndáme. Cukroví necháme vychladnout, než začneme obalovat ve sladkém prachu. Zamezíme tak zvlhlému a nadbytečnému množství prachu na rohlíčku.

*

Kávové cukroví

Přísady:

Těsto:

  • 140g stlučená hrouda zlata

  • 60g sladký jemný prach z řepy

  • 200g hladký prach z kostí

  • 2ks žloutky z ptačích vajec

  • 2 lžičky mletá zrníčka kávy

Krém:

  • 150g kvalitní bílá čokoláda

  • 75g smetana k vyšlehání (40%)

  • 10g stlučená hrouda zlata

  • 3 lžičky rozpustná káva

Postup:

Nejprve si připravíme těsto a začneme opět sypkými surovinami, které necháme spadat přes síto. Lehce promícháme a přidáme žloutky z ptačích vajec a lehce změklou hroudu zlata. Všechny ingredience pečlivě spojíme v hmotu a dáme chladit. Vykrajujeme libovolný tvar, skvěle se hodí třeba lístek, kolečko nebo srdíčko. Volíme spíše jednodušší tvary. Do pece dáme vykrojené těsto péct na 180°C po dobu 7-9 minut.

Krém je potřeba si připravit také ihned, protože bude chladnout přes noc (min 12 hodin). Připravíme si malý kotlík, ve kterém ohřejeme smetanu, přidáme do ní rozpustnou kávu a necháme rozpustit. Mícháme dvakrát po směru a dvakrát proti a opakujeme. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme do ní kávovou smetanu. Přidáme hroudu zlata a vymícháme do hladka. Vzniklou směs přikryjeme přímo na její povrch folií. Přímo proto, aby se nám tam netvořily kapky vody. Krém přendáme do zdobícího sáčku a plníme cukroví. Moc hezky vypadá, když se polovina cukroví namočí do hořké čokolády, nebo polevy. Čokoládu můžeme naředit kakaovým máslem, nebo tukem.

U tohoto cukroví se pozdní příprava hodí, jelikož obsahuje krém a je tedy žádané, aby bylo plněno max týden před Vánocemi. Již naplněné cukroví skladujeme v chladu.

Cukroví

*

Kokosové kuličky

Přísady:

  • 3ks sušenka/oplatka s kokosovou příchutí

  • cca 5-6 lžic tekutý lepihub z plechovky

  • 3-4 lžíce strouhaný kokos

  • loupané mandle

  • kokos na obalení kuliček

Postup:

Oplatky rozdrobíme, já tak učinila když byly ještě zabalené, takže jsem s tím neměla žádnou práci a nádobí navíc. K rozdrobeným sušenkám přidáme lepihub a kokos a smícháme dohromady. Ze směsi tvarujeme kuličky a do každé přidáme mandli a následně obalíme v kokosu.

Cukroví

***

Pokud se pustíte do přípravy některého z výše zmíněných druhů cukroví, nebo se necháte inspirovat tím loňským a nebude vám něco jasné, neváhejte se na mě obrátit. Přece jen při pečení je třeba dodržet recept a pokud bych nějakou ze surovin zašifrovala více, tak by se cukroví nemuselo povést a to není žádoucí. Stresovat se kvůli nepovedenému cukroví těsně před Štědrým dnem nechceme! Vím o čem mluvím, několik failů se mi letos během pečení povedlo. A nikomu to nepřeji a už vůbec ne takhle na poslední chvíli. Takže… Všem, které příprava vánočního cukroví teprve čeká, přeji přesnou minutku, ať se obejdete bez spálených plechů! Sladké svátky!




Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář


Tiráž Autor: Nicolette Marique Leroy
Vydáno:

Komentáře
Ginny, moc ti děkuji za takovou pochvalu! Moc si toho vážím! Tak třeba příští rok do listopadového čísla sepíšu tipy na to, které potřebuje čas k uležení. :D:)) To je skvělý, že zaujalo! Navíc je to raz dva. *v*
Nic | 22. 01. 2024
Nic, ty jsi prostě mástr! Ty andělské a ďábelské hroudy musím taky vyzkoušet! A trošku mimo, protože to nepatří do rychlovek, ale Nicolčino medové cukroví si u nás letos všichni zamilovali a příští rok chtějí zase! A to i přes to, že jsme v cukroví neuvěřitelný konzervy :D.
Ginny | 09. 01. 2024
Vivi, moc děkuji! :)) To jsem ráda, že i takhle z fotek lahodí oku. :D Ayuš, určitě vyzkoušej! Je to hotové raz dva a to v předvánočním čase chceš! :D :))
Nic | 28. 12. 2023
To všechno vypadá taaak krásně! Mc se mi líbí andělské perníkové hrudky a mandlové rohlíčky, těm dám asi příští rok šanci :D
Ayuš | 26. 12. 2023
Mnaaam!:D Tento clanek spolu s homemade darky jsou skvele kombo! Clovek se pomalu olizuje uz jen z fotek :D. Andelske pernikove hrudky jsou za me must have! ^^
Vivienne | 23. 12. 2023
Eig, klidně i osobně na nějaký pražský sraz přivezu něco dobrého. :P :D Kolejka a redakce jsou samozřejmostí. :))
Nic | 22. 12. 2023
Hele Nic., když už děláš chutě doneseš i do kolejky? :D Moc hezký článek :).
Eig. | 22. 12. 2023
Hay, mockrát děkuji za krásná slova! Je příjemné to číst, opravdu! A rozhodně vyzkoušej! Moje jediné štěstí u těch čokoládových letos bylo, že jsem pekla na poslední chvíli a na Vánoce vydržely, protože nebylo tolik času na ujídání. :D
Nic | 22. 12. 2023
Nic, já tě prostě v každém čísle jen obdivuju :D Tvoje články jsou vždy strašné pohlazení po duši. Andělské hrudky ale musím rozhodně zkusit a udělám s nimi rovnou i ty čokoládové. Děkuju za tip!
Hayley | 21. 12. 2023
1716185747