S Corvinem na zmrzlinu II.
*
Zmrzlina. Kdo by ji nemiloval? Nekonečné množství příchutí, od běžných po takové, nad kterými zůstává rozum stát. Klasická vanilková, jahodová, čokoládová, ale také karamelová sušenka, mozart, nebo třeba palačinková. Ale také třeba bizarnější druhy jako křenová, batátová, svíčková nebo s chutí moravského uzeného. A těch možností servírování, prezentace... Je libo točenou, rolovanou, kuličkovou, kopečkovou, nebo nabíranou špachtlí, nebo snad místní nanuk? Do sladkého kornoutu, zdobeného, obyčejného, kelímku, nebo trdelníku? Jen si vybrat!
Abychom vám výběr, byť jen místa, kde si zmrzlinu dát, usnadnili, vydali jsme se (znovu v rámci článku) do zmrzlináren v našem okolí, kam rádi chodíme, nebo jsme se je pro potřeby společného článku rozhodli navštívit a poskytnout vám malou recenzi. Jaká je nabídka, stojí konkrétní příchuť za to, čemu se zase raději vyvarovat a co lze vidět v přilehlém okolí? A zapomenout nemůžeme ani na vlastní fotodokumentaci! Kdo z koleje do jaké zmrzlinárny zavítal?
Víte, jak donutit havraspárské, aby se sešli? Dejte jim k tomu důvod s trochou sladké chuti! A právě možnost ochutnat bez výčitků spoustu zmrzliny byl skvělým důvodem pro organizaci havraspárského minisrazu. Dokonce nás neodradilo ani to, že v ten den bylo deštivo. Zmrzlinu do každého počasí!
Ještě jednu – Brno
Medailonek sepsala: Brianag
(Ochutnávači: Arietty, Brianag, Eilonwy a Jeba)
Jako první vedly naše kroky do vyhlášené řemeslné zmrzlinárny – Ještě jednu. Určitě se ze začátku nevyděste té fronty, protože ta je tam prý skoro vždy. Ještě jednu je malá zmrzlinárna, kde si veškeré příchutě a kornoutky připravují sami. V nabídce je vždy 6 druhů zmrzlin (4 smetanové a 2 sorbety) a každý den se nabídka mění. Mívají i speciální příchutě. Věřím, že si každý najde tu svou a určitě se budete vracet pro ještě jednu. A mají tam toho ještě mnohem více! Zmrzlinové deserty, pitíčka s božím obalem...tam prostě chcete! A pokud jste z Brna, tak si jejich zmrzlinu můžete objednat až domů.
Při své první návštěvě jsem si do středního kelímku dala mango sorbet a vanilku se slaným karamelem, makadamy. Obě příchutě byly vynikající! Mango opravdu chutnalo jako mango a příjemně to osvěžilo a ty oříšky se slaným karamelem, to ani nedokáži vyjádřit slovy. To musíte ochutnat sami. Když jsme se tam zastavili v rámci srazu, tak jsem si dala pražený kokos s čokoládou. Jakožto milovník kokosu jsem tuto příchuť nesměla vynechat. Za mě lahodná jemná smetanová zmrzlina, která se rozplývala na jazyku, ale tu kokosovou příchuť bych snesla výraznější.
Slečna Arietty: Výběr příchutí byl vcelku zajímavý, já jsem se ale rozhodla sáhnout po pistácii, na té jde totiž podle mě velmi často poznat kvalita. A ta místní mě rozhodně nezklamala! Byla plná chuti, krémová, s kousky pistácií a skutečně chutnala tak, jak by dle mého kvalitní pistáciová zmrzlina chutnat měla. I přes déšť, který nás potkal, jsem odcházela spokojená s kvalitní zmrzlinou.
**
Božský kopeček - Brno
Medailonek sepsala: Brianag
(Ochutnávači: Arietty, Brianag, Eilonwy a Jeba)
K večeru jsme se vydaly hledat jeden z různobarevných pojízdných vozíků patřící zmrzlinárně Božský kopeček. Tyto vozíky najdete na různých místech v Brně, takže se dopředu podívejte třeba na instagram, abyste věděli kam jít. Mimo to tuto zmrzlinu prodávají v kamenných prodejnách např. v cukrárně Tutti Frutti. Tato zmrzlinárna vyrábí veganskou zmrzlinu vysoké kvality a mívají na výběr i velmi neobvyklé příchutě. Uznejte sami, že taková příchuť pečený česnek s kakaovými boby nebo smrková zní jako něco, co byste za zmrzlinu nepovažovali.
Při naší návštěvě takové neobyčejné příchutě zrovna neměli. Po dlouhém rozhodování jsem si dala příchuť grep s maqui berry. Musím říct, že o maqui berry jsem nikdy neslyšela, a tudíž ani nevím, jak chutná. Poté jsem se dočetla, že se chuťově podobá našim ostružinám a obsahuje velké množství antioxidantů. Nicméně ve zmrzlině převažovala známá hořká chuť grepu. Takže tak akorát na zkřivení obličeje. Výborná zmrzlina s příjemnou vůní a skvělou chutí, ale asi příště zvolím jinou.
Slečna Arietty: Po pistácii jsem měla chuť na letní kyselejší osvěžení a sáhla jsem po svém osvědčeném a oblíbeném rakytníku. Jedná se o kyselou zmrzlinu se zajímavou chutí, která člověka zaručeně osvěží. Za mě je to jedna z nejlepších z nabídky, ale pokud kyselosti moc neholdujete, sáhla bych spíš po jiné. Jejich příchutě jsou za mě skvělé, kopečky velké a kornoutky chutné. V Brně po Božském kopečku osobně sahám asi nejraději.
**
Zmrzlina Riviera – Kroměříž
Medailonek sepsala: Summer
*
Pokud navštívíte někdy Kroměříž a budete mít chuť na dobrou zmrzlinu a hlavně na takovou, kde vám kopeček desetkrát neotřou než ho dají na kornout, tak doporučuji zmrzlinu Riviéra. Příchutě zde najdete od obyčejných základních, tak také speciální, třeba levandulová, fíková a semtex. Také mám doporučení, že jedny z nejlepších jsou příchutě špička, slaný karamel, mozartovy koule, ovocné a čokoláda 80%.
A pokud se budete chtít i někam podívat, tak nezapomeňte navštívit park, kde najdete i spoustu zvířátek, od pávů a různých druhů slepic a kačen, tak i třeba opice. A pro trochu zábavy se skočte prohlédnout do zrcadlového bludiště hned na náměstí, kde můžete i zabloudit a najdete tam i mini bludiště pro malé děti.
*
A jestli i to je vám to pořád málo, tak Muzeum film legends vás určitě nadchne. Přijdou si na své děti i milovníci hororů, fantasy a komiksů.
**
Točená zmrzlina U splavu – Cvrčovice
Medailonek sepsala: Summer
Pokud někdy zavítáte na jih moravy a pojedete kolem Pohořelic, doporučuji odbočit na Cvrčovice. Najdete zde moc dobrou točenou zmrzlinu. Ve stálé nabídce najdete pouze vanilkovou a smetanovou bez cukru. Další 4 příchutě se každý den mění, můžete narazit třeba na nugátovou, zelené jablko, jahodu, ale také maková, levandulová a další neobvyklé příchutě, výjimečně můžete narazit na blue magic nebo černou. Kromě zmrzliny zde ale také mají domácí limonády, ledové tříště, frappé s jejich šlehačkou, kávu a čokoládu, či horké maliny atd. O víkendu nabízí také mini lívanečky s ovocem nebo nutellou a špachtlovou zmrzlinu.
*
Doporučuji nezůstat jen na zmrzlině, ale pokračovat dál. Po pár krocích naleznete kemp, kde můžete klidně stanovat nebo zastavit s karavanem. Ale taky se jen tak zastavit na limču nebo pivo, či něco na zub. Vyhrají si tady i děti na malém hřišti.
Když budete pokračovat ještě pár kroků, za kempem najdete splav s pláží. Můžete se zde opalovat, vykoupat nebo nechat děti, ať si tu vyhrají s kamínky i vodou.
**
Kopeček na kolečku – Praha
Medailonek sepsala: Ashley
(Příchuť: vlašský ořech)
Jsou to pojízdné zmrzlinárny, tedy zmrzlinárny na kolečkách, a můžete na ně narazit na těchto místech v Praze: Křižíkova, Fashion Prague Outlet, Letenské sady, Havlíčkovy sady, Černý Most, Rajská zahrada, Letňany.
(Foto: Zde!)
Jsou to různobarevná autíčka, taková roztomilá. A zmrzlinu mají taky moc dobrou. Je super, že bývají v parcích, kde si člověk může posedět na lavičce nebo třeba na dece a čerpat trochu té přírody ve městě. Jeden kopeček stojí 50 Kč. Na fotografii výše vidíte kopeček vlašský oříšek a ten byl moc dobrý. Už jsme vyzkoušeli několik příchutí, naposledy tvaroh s čokoládou, mascarpone s malinou a slaný karamel. Všechny byly moc dobré. Zrovna otevírali a během chvilky už se u fialového autíčka v parku na Letné zastavovalo spoustu lidí. A vlastně i pejsek, zlatý retrívr, který házel na slečnu hladové mlsné oči. Nakonec sice neodešel se zmrzlinou, ale majitel mu vzal alespoň kornoutek... asi, aby ho od zmrzlinárny dostal.
**
Ovocný Světozor – Praha
Medailonek sepsala: Emma Anet
*
O téhle cukrárně jsem věděla již delší dobu, protože při každé návštěvě Prahy, kdy jsme šly s babičkou a sestřenkou na kávu, tak babička říkala, že nás někdy musí vzít do Světozoru a musíme se podívat, jestli tam furt je ta cukrárna, kam chodila tenkrát s mojí mamkou. Takže už je to tam fakt pěkně dlouho. I mamka doma pak vždycky říkala, že tam měli výbornou zmrzku, ale že neví, jestli to stále funguje.
Konečně jsme se s babičkou domluvily, že si udělám výlet za ní do Prahy a konečně jsme nešly rovnou do Palladia, ale vzaly jsme to právě do Pasáže Světozor, kde se nachází zmrzlinárna/cukrárna Ovocný světozor.
Výběr je zde naprosto neskutečný. Je tam snad úplně všechno. Mají v nabídce kopečkovou zmrzlinu, dortíčky, chlebíčky, ale co je nejdůležitější, je vyhlášená točená zmrzlina s příchutí Jahoda-banán, kterou vám dají jak do kornoutku, tak i do zmrzlinového poháru. Když jsem viděla, že mají v nabídce tuhle zmrzlinu, hned jsem si vzpomněla, jak jsme tuhle zmrzlinu měli i u nás ve městě a byla to nejlepší točená zmrzlina.
Výběr těch zmrzlinových pohárů byl opravdu velký. Tři menuboardy od shora dolů plné nabídek, jaký pohár si zvolit. Všechny poháry mají možnost si zvolit, jakou zmrzlinu si dáte – točená jahodovo-banánová, vanilka, ale můžete si zvolit i variantu se dvěma nebo třemi kopečky zmrzliny.
My jsme s babičkou dloooouho přemýšlely, jaký pohár vyhraje, protože všechny vypadaly dobře. Byly tam s různými druhy ovoce, posypek, polev a pro dospělé zákazníky i s likéry. Nakonec jsme si vybraly pohár Cherry s jahodami, griotkou, čokoládovou posypkou a jako zmrzlinu právě točenou ovocnou. Jedním slovem to bylo vy-ni-ka-jí-cí! Určitě až znovu pojedu do Prahy, tak se tam stavím pro točenou zmrzku a den bude hned lepší.
Pokud se někdy budete chystat do Prahy na výlet, tak takhle cukrárna nesmí chybět. Nejlepší je, že je hned v centru na Václavském náměstí, takže se tam lehce dostanete MHD – metrem i tramvají (až opraví koleje).
**
Crème de la Crème – Praha
Medailonek sepsala: Ashley
*
Crème de la Crème je zmrzlinárna, která rozhodně patří k nejoblíbenějším v Praze. Má celkem šest poboček: Zmrzlinový salon Národní, Zmrzlinárna Průběžná, Zmrzlinárna Pod kaštany (Hradčanská), Zmrzlinárna Husova, Zmrzlinárna Francouzská a od 20.7.2024 je nově otevřená i Zmrzlinárna Stross (Strossmayerovo náměstí). Pokud vás zajímá historie zmrzliny, můžete navštívit i Zmrzlinové muzeum.
Dělají zmrzlinu bez chemie, barviv, konzervantů, umělých emulgátorů a stabilizátorů, což je rozhodně velké plus. Téměř všechny zmrzliny jsou bezlepkové. (Až na oreo a tiramisu). Veškerá receptura pochází od pana Zmrzlinky. (Honza Hochsteiger) Vyrábí se ručně za pomoci tradičních italských řemeslných zmrzlinových výrobníků původním způsobem.
Specializují se na italskou zmrzlinu a musím říct, že mají opravdu hodně příchutí. Ve Zmrzlinovém salonu na Národní mají dokonce 58 stálých druhů. Nikdy nevím, kterou si vybrat! Máte na výběr z několika velikostí a kornoutků. Samozřejmostí je i zmrzlina do kelímku. Najdete u nich jak smetanové, tak sorbety či třeba alkoholické zmrzliny. Pokud vás zajímají jednotlivé příchutě, mrkněte na odkazy výše, kde jsou vypsané stálé příchutě v daných zmrzlinárnách.
Osobně miluju jejich pistáciovou, kaštan, jahodu, lískový oříšek, kávu, citron, vanilku nebo třeba kokos. Ale za vyzkoušení rozhodně stojí i zmrzliny alkoholické, jako je pomeranč/campari, jägermeister s pomerančem nebo piňakoláda.
Já osobně se těším, až ochutnám novinku amaretto & mandle.
Zatím každý, koho jsme do zmrzlinárny vzali, byl nadšený. Nehledě na to, že zmrzlinárna má krasnou fotoprezentaci své (nejen) zmrzliny. Zajít si sem můžete i na kávu či zákusky. Vždy si můžete dát více příchutí než jednu. U větších porcí třeba i tři příchutě.
Malá porce vás vyjde na 64 Kč za 90 g
Střední porce je za 109 Kč za 180 g
Velká porce stojí 149 Kč za 270 g
*
A když budete mít štěstí, můžete na některé z poboček narazit na kolo štěstí. Většinou k nějaké příležitosti jako je otevření nové pobočky či jiného „svátečního“ dne. Vytočit si dokonce můžete zmrzlinu zdarma! Mně se jednou povedlo 90 %, tak jsme si rovnou dali velkou, ale že jsme měli co dělat to sníst!
(Zdroj: Crème de la Crème)
**
Puro Gelato – Praha
Medailonek sepsala: Aya
Zmrzliny miluji všechny a většinou na ně nejsem náročná – potěší mě i klasický nanukáč a moje nejoblíbenější příchuť je čokoládová a sem tam i vanlková, ale tu pečlivě vybírám a dle ní hodnotím, zda je ta a ta zmrzlinárna dobrá. V Puro Gelato, o kterém vám chci v tomto textu povědět pár slov, jsem ale po vanilkové nesáhla, tuším, že ji ani neměli. Zato ale měli spoustu jiných a mnohem zajímavějších příchutí. Já jsem si vybrala čokoládovou a borůvkovou a moje sestra Jenny vsadila na veganskou malinovou a veganskou čokoládovou s trochou rumu. Obě příchutě byly moc dobré, což jsme čekaly, tahle zmrzlinová pobočka je docela vyhlášená svou kvalitní zmrzlinou. Ovoce bylo v těch našich zmrzlinách krásně cítit a užívaly jsme si každou lžičku, že nám ani nebylo líto těch peněz, co jsme za kopeček zmrzliny daly. Je sice dražší, ale to jsou mudlovské peníze, to se nepočítá, ne? *zasměje se*
**
Prague Ice Cream Festival – Výstaviště Holešovice
Medailonek sepsala: Ashley
(Foto: Zde!)
Další ročník, již 11. kopeček, se koná 21. - 22. 6. 2025
(Info: Zde!)
Tento zmrzlinový festival se koná každý rok v červnu. Dříve to byl jeden den, nyní už se pořadatelé „zmohli“ na celý víkend – tedy sobotu a neděli. Máte možnost zakoupit si lístek buď na jeden den, tedy sobotu nebo neděli, ale i na oba dny současně. Nechybí ani VIP vstupenky.
(Foto: Zde!)
Ovšem počítejte s tím, že ač si koupíte vstupenku, pořád jsou všechny zmrzliny normálně placené. Je ale možné, že v rámci VIP vstupenky něco platit nebudete muset. Někdy máte určitý počet nealkoholického pití, letos to tuším bylo 5 zmrzlin v ceně VIP vstupenky + další benefity.
A čím je tento festival tak zajímavý? No zmrzlinou, samozřejmě. Na Výstaviště v Holešovicích se sjede celá řada zmrzlinářů z celé republiky a představují nejen klasiku ze své tvorby, ale především zmrzliny, kterými jsou vyhlášení. Narazíte tu v podstatě na vše, co zrovna hýbe zmrzlinovými trendy... rolované zmrzliny, (ne)všední příchutě, točené zmrzliny, černou zmrzlinu posypanou červíky, ledovou tříšť, alkoholové zmrzliny, různé nanuky... V letošním ročníku jste zde mohli narazit na tyto vystavovatele.
(Foto: Zde!)
Naleznete tu i jiné občerstvení nebo třeba zábavu pro děti ve formě balonků či malých čtyřkolek, ovšem zmrzlina samozřejmě převládá. Bývá zvykem, že je i hudební doprovodný program.
Cukrárna U Moučků je například velmi oblíbený vystavovatel a snad není ročník, aby si neodvezla nějakou tu cenu. Kozí farma Vizovice láká odvážlivce svou červí zmrzlinou. A pozadu nezůstává ani Kopeček na kolečku, Božský kopeček, Šabatovo zmrzlinářství a spousta dalších. Věřte mi, nebudete vědět, jakou zmrzlinu ochutnat dříve!
(Foto: Zde!)
**
Angelato – Praha
Medailonek sepsala: Ashley
(Foto: Zde!)
Další naše oblíbená zmrzlinárna v Praze je Angelato. Nejspíš to bude i tím, že jí máme po cestě z práce domů. *směje se*
Pobočky: Můstek, Újezd, Bělohorská a Dejvická.
Opět je to zmrzlinárna, rodinná manufaktura, která zmrzlinu vyrábí řemeslným způsobem a bez umělých barviv.
Osobně jsem si oblíbila jahodový či citronový sorbet, kávu nebo třeba lískový oříšek. Švagr ochutnal bacio a básní o ní doteď, ačkoliv trochu těžce nese, že mu žena ujídala.
(Foto: Zde!)
***
Závěrem bych chtěla moc a moc poděkovat holkám, které si v letním období našly chvíli času, aby sepsaly svá doporučení a podpořily tak vznik tohoto článku! Musím přiznat, že jsem nadšená, kolik se nám dohromady podařilo sepsat tipů. Děkuji!
A co vy, kam nejraději chodíte na zmrzlinu? Podělte se s námi o vaše osvědčená místa, která se pyšní skvělou zmrzlinou. Přejeme vám léto plné lahodné zmrzliny všeho druhu!
Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář
Vydáno: