Kolejní kuchyně II.

Podívejme se společně v dalším díle Kolejní kuchyně na to, jak vařili někdejší studenti naší koleje a co se stalo. Také si představíme jeden z receptů našich přátel z Nebelvíru.

Když se řekne Havraspár, většina lidí si představí knihy, pergameny a studenty, kteří se ve dne v noci snaží rozluštit tajemství vesmíru, nebo alespoň správné použití přeměňovacího kouzla. Minule jsme hodně vařili, ale dneska se podíváme v naší redakční kuchyňce na pár experimentů, a pak vám předvedu nový recept, který mi byl propůjčen od nebelvírské koleje. Možná se budete divit, ale už dřív jsme měli v Havraspáru kuchyň, avšak řekněme, že pár studentů rádo experimentovalo a některé výtvory málem celou kolej vymazali z povrchu zemského. Někteří si jeden čas dokonce mysleli, že havraspárští studenti nikdy nejedí. Jiní říkají, že se živí čistě intelektem a bylinkovým čajem. Pravda je ale taková, že rádi jedí o samotě anebo někde v klidu než s ostatními.

**

Nedávno jsem v naší knihovně našel deník jedné z havraspárských studentek, která se svými přáteli ráda experimentovala. Udájně právě ona tehdejší kuchyni založila s dalšími. Skrytou v havraspárské koleji. Postupně se připojili další, kteří si chtěli přilepšit k poněkud monotónní stravě Velké síně. Jejich pokus o domácí máslový ležák s extra dávkou skořice skončil explozí, která ohromila i tehdejšího ředitele Brumbála.

Když si to vezmeme, tak havraspárští studenti nejsou jako mrzimorští, kteří mají rádi spíše tradiční recepty, nebo jako zmijozelští, kteří za jídlo schovávají své politické agendy, a rozhodně ne jako nebelvírští, kteří do všeho dávají pálivé papričky, protože prostě mohou. No nic, teď si ale můžeme připomenout tři základní jídla, která v Havraspáru získala na popularitě v průběhu věků, a to díky pokusům tehdejších studentů.

*

Samomíchací polévka

Při mnoha pokusech o vylepšení klasické dýňové polévky přidali studenti pár kapek živé vody a za pomoci jednoduchého kouzla dokázali, že se polévka umí sama míchat a udržovat stálou konzistenci a chuť po několik dní. Díky tomu byla velmi oblíbená, nejvíce při halloweenských oslavách.

Čokoládový dort Berta

Právě díky spojení klasického dortu, do které studenti přidali Bertíkovy fazolky, dokázali, že každý kousek dortu má jinou příchuť, takže dokud do něj nekousknete, nevíte, co vás čeká. Abych byl přesnější, do dortu se přidávají nejen kousky fazolek, ale také prášek, který se z nich dělá. Tajemstvím však zůstává, že tyto pokusy vedly i k několika problémům, především s fazolkou, která má chuť ohně, protože se často stávalo, že dort sám od sebe vzplál.

Havraspárské sušenky

Havraspárské sušenky mají tvar havrana a chutnají jako borůvky, které zrovna čerstvě někdo natrhal. Původně měly přispívat k větší koncentraci během učení, ale při nesprávném dávkování dokázaly spojit libovolné dva předměty dohromady. To jednou zapříčinilo to, že se Filchova kočka po snědení sušenky, přilepila ke knize, o kterou zavadila ocasem, když procházela knhihovnou. když se procházela knihovnou. Řekněme, že bradavický školník nebyl zrovna nadšený. Po vylepšení receptury se už další nehody naštěstí neděly, ani nedějí.

**

Nebelvírské grilované sýrové sendviče

To vše bylo na odlehčení, ale teď se pojďme vrhnout na recept, který se mi podařilo získat od nebelvírské koleje, ale od koho jsem ho dostal, si nechám v tajnosti.

Recept:

Protože každý experiment musí mít svou metodologii, přinášíme vám čerstvý recept přímo z naší kuchyňky. Tentokrát jsem se rozhodl uctít naše nebelvírské přátele jejich oblíbeným pokrmem – ale samozřejmě s havraspárským vylepšením! Přece nebudu kopírovat tradiční recept jen tak, ale přidám do toho něco ze své hlavinky.

Ingredience:

  • 2 plátky toustového chleba (lépe trochu starší, aby nám lépe držel tvar)

  • 2 plátky sýra (čím smradlavější, tím lepší)

  • Krohulské máslo

  • Kapka lekvaru nečekaného osudu (pokud ho nemáte při sobě, nebo jste lenivý si ho namíchat, tak stačí trochu hořké čokolády)

  • Špetka chilli

  • Dále lze sendvič podle chutě vylepšit plátkem slaniny, nakládanými dýňovými kostkami, nebo trochou strouhané citronové kůry

Příprava:

  1. Rozehřejte si pánev a natřete toustový chleba máslem z obou stran.

  2. Položte plátek toustového chleba na pánev a nechte trochu opéct a poté obraťte.

  3. Přidejte sýr a případně něco dalšího, co máte rádi.

  4. Zakápněte kapkou lektvaru nečekaného osudu.

  5. Přidejte také špetku chilli, protože tento sendvič je jen pro opravdové nebelvírské bojovníky.

  6. Poté můžete teprve dát druhý plátek toustového chleba a pomalu opékejte, dokud se sýr neroztaví a vše se nespojí.

  7. Teď přichází zvrat! Pokud jste přidali lektvar nečekaného osudu, může se vám po snězení sendviče stát, že budete hrát takovou malou loterii. Někdy je totiž sendvič zcela obyčejný, ale jindy vás přenese do jiné části hradu. Nikdo nikdy neví, jaký bude výsledek!

***

Vaření není jen o tom, aby člověk naplnil žaludek. Je to vědecký experiment, umění a magie v jednom. A hlavně nikdo nechce být závislý jen na skřítcích, kteří nám podávají jídlo ve Velké síni, když ho čeká dlouhá noc nad učebnicemi. Až budete tedy příště hledat způsob, jak si zpříjemnit učení, zkuste si sami něco uvařit. Možná objevíte nový přelomový recept, nebo přinejmenším způsob, jak proměnit obyčejný sendvič na cestovní lístek k dalšímu dobrodružství! To už je na každém z vás, ale dle mého by se každý měl naučit alespoň nějaký recept. Tak ať vám to kouzelně chutná!




Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář


Tiráž Autor: Magnus Sigursur
Vydáno: 1/2025

Komentáře
Sýrové sendviče vypadají výborně! Musím je někdy vyzkoušet.
Sapphire Firewheel | 16. 02. 2025
Děkuji moc za tento článek, už se nemůžu dočkat až si uvařím tyto Sýrové Sendviče
Šákul Razut | 08. 02. 2025
Tak teďka mám takovou chuť na ty sendviče. Asi mám jasnou večeři ????
Arianna | 07. 02. 2025
1741786736