Rychlé havraspárské pečení

Období Vánoc si osobně neumím představit bez cukroví. Mám několik svých oblíbených druhů, po kterých sáhnu nejprve, ale v posledních letech dávám šanci i novým receptům, které se buď osvědčí, nebo nikoliv. Do třetice vám přináším tři tradiční recepty, které pravidelně připravuji, a jednu novinku, která taktéž obstála. Pokud máte ještě prostor, či chuť na přípravu nějakého druhu, nechte se inspirovat.

Pamatuji si, jak jsem v loňském roce říkala, že jsem zaspala začátek prosince a s ním spojené pečení. Letos to však bylo ještě horší a než jsem se dostala nejen k pečení a přípravě cukroví, ale také balení dárků a pořádné výzdobě, tak byl minimálně týden, ne-li dva za mnou. Z vlastní (letošní) zkušenosti vím, co všechno člověk zvládne za jeden půlden, když mu nic jiného nezbývá. Vyzkoušela jsem si takový multitasking jako snad nikdy dřív, co se vánočních příprav týče. A tak k mému velkému úžasu a údivu jsem se rozhodla, že se s vámi podělím o zbývající druhy cukroví, které se u nás během vánočních svátků pravidelně objevují, ale také o nějaké novinky, které po ochutnávce nezklamaly a dostanou se do pravidelného výběru. Což mě vlastně trochu děsí, protože už takhle je těch druhů víc, než bych čekala, ale naštěstí nám z celkového množství zbude jen trochu, protože cukroví darujeme.

Pokud byste se tedy pro letošní rok ještě chtěli inspirovat, nebo i do let budoucích, protože jeden ze sepsaných receptů je takový, který si žádá brzkou přípravu, ale rozhodla jsem se, že jej už letos také zahrnu, protože je náš oblíbený, tak neváhejte a čtěte dál.

**

Medáčci

Přísady:

  • 250 g hladký prach z kostí
  • 100 g stlučená hrouda zlata
  • 100 g tekutý med divokých včel
  • 80 g sladký jemný prach z řepy
  • + ptačí vejce na potření po upečení
  • + ozdoba vlašský oříšek

Postup:

Sypké suroviny prosejeme přes síto, přidáme zbylé suroviny a pomocí kouzla robotické paže spojíme v hladké pevné těsto. Pokud nejsme kouzla znalí, poradíme si ručně, což může chvíli trvat, takže to chce trpělivost. Těsto necháme odpočinout v chladu. Jakmile se nám těsto uleželo, rozválíme jej a vykrajujeme libovolné tvary, na které se pak vejde půlka, nebo celý vlašský ořech. Ten lze případně úplně vynechat. Na tento druh cukroví se dají také využít vykrajovátko-tiskátka. Pec rozpalíme na 170°C. Než dáme medáky péct, potřeme je vejcem a dáme na ně ořech. Pečeme zhruba 7 minut, ale okýnkem nahlížíme pravidelně dovnitř. Že jsou hotové poznáme na první pohled.

Toto cukroví si žádá dlouhé uležení, než změkne (v řádu cca dvou týdnů), ale výsledek stojí za to. Je opravdu moc dobré. Změknutí lze trochu urychlit přidáním rozkrojeného jablka k cukroví.

*

Červánkové včelí úlky

Přísady:

Těsto

  • 120 g úplatky pro hafoně
  • 150 g sladký jemný prach z řepy
  • 3 lžíce kravský mok
  • 30 g prach z mrazem ošlehaných malin
  • + sladký jemný prach z řepy

Náplň

  • 70 g stlučená hrouda zlata
  • 140 g džem z o půlnoci sbíraných malin
  • 3 lžíce šťáva z nejoranžovějšího pomeranče
  • + úplatky pro hafoně v celku

Postup:

Na prach si rozmixujeme sladké úplatky pro hafoně (popřípadě pro malé kouzelníky) a prosejeme přes síto. To stejné učiníme také s malinami, které ošlehal mráz. Síto nám zachytí přebytečná semínka. Síto využijeme ještě k prosátí jemného prachu z řepy. Přidáme zbylé přísady a mícháme, hněteme, dokud nám nevznikne hladké těsto, které dáme do chladu, aby se nám s ním lépe pracovalo. Velmi změklou hroudu zlata si vyšleháme robotickou paží do světlé pěny, přidáme džem a šťávu stejné teploty a promícháme, dokud se všechny suroviny nespojí. Speciální formu na úlky vysypeme buď jemným prachem z řepy, nebo do něj vložíme potravinářskou folii, či si pořídíme otevírací formičku a není třeba vůbec nic. Těstem plníme formu, uděláme důlek hůlkou, vyndáme z formičky, naplníme krémem a přilípneme pamlsek pro hafoně. Uchováváme v chladu.

*

Tradiční láska

Přísady:

  • 150 g hladký prach z kostí
  • 100 g škrob z brambor (solamyl)
  • 140 g stlučená hrouda zlata
  • 100 g sladký jemný prach z řepy
  • 1 ptačí  vejce
  • šťáva a kůra z ½ citronu
  • + ovocná náplň

Postup:

Hladký prach z kostí, škrob z brambor a jemný prach z řepy necháme spadnout přes síto a přidáme k nim všechny zbylé suroviny. Dbáme na to, aby hrouda zlata nebyla jako bláto, ale poloměkká.  Zamícháme všemi možnými směry, na směry nehledíme a uplácáme ručně, nebo robo paží v hladkou hmotu. Pracujeme rychle, aby se těsto nezapařilo. Dáme do chladu na dostatečně dlouhou dobu odležet a ztuhnout. Jakmile nadejde čas pečení, pec předehřejeme na 170°C. Těsto odebíráme z chladu postupně, následně rovnou vyválíme část a dáváme do pece na 13-16 minut. Upečené cukroví necháme vychladnout a potřeme, či pomocí kouzla *sáčkus ozdobus* plníme námi zvolenou ovocnou příchutí jednu část cukroví. Přiklopíme stejným tvarem s výkrojem, či bez.

*

Pekelná sršní obydlí

Přísady:

Těsto

  • 160 g rozmixované úplatky pro hafoně
  • 20 g uhelný prach
  • 50 g sladký jemný prach z řepy
  • 50 g stlučená hrouda zlata
  • 2 lžíce rumu
  • + trochu převařené vody

Náplň

  • 75 g stlučená hrouda zlata
  • 45 g sladký jemný prach z řepy
  • 2 lžíce likéru z ptačích vajec
  • 1 lžíce rumu
  • + úplatky pro hafoně v celku

Postup:

Stejný postup jako v případě červánkových úlků. Na prach si rozmixujeme sladké úplatky pro hafoně, popřípadě malé kouzelníky a prosejeme přes síto spolu s uhelným prachem a sladkým jemným prachem z řepy. K sypké směsi přidáme ostatní suroviny. Trochu vody přidáme v případě, že se nám těsto nebude chtít spojit. Výslednou hladkou hmotu dáme chladit. Velmi změklou hroudu zlata spolu s jemným prachem vyšleháme v jemný krém. Přidáme likéry a promícháme. Dáme si záležet, aby byl krém opravdu hladký. Speciální formu na úlky vysypeme buď jemným prachem z řepy, nebo do něj vložíme potravinářskou folii, či si pořídíme otevírací formičku a není třeba vůbec nic. Těstem plníme formu, uděláme důlek hůlkou, vyndáme z formičky, naplníme krémem a naspod dáme pamlsek pro hafoně. Uchováváme v chladu.

***

Jestliže budete potřebovat přepis surovin, neváhejte mi napsat, ať mě při přípravě neproklínáte, že se něco nevyvedlo. To bych byla opravdu nerada, jelikož to mrzení, když jdou suroviny do kopru, nebo následně celý výsledek, moc dobře znám. Závěrem vám přeji sladké svátky!




Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář


Tiráž Autor: Nicolette Marique Leroy
Vydáno:

Komentáře
Musím si recepty přetlumočit do mudlovské řeči, než je zkusim, abych pak neudělala někde chybu, ale na příští rok jak když najdu.. Osvědčené recepty jsou nejlepší, a ty úlky vypadají skvěle!
Ashley | 04. 01. 2025
1737738300