Kouzelnickými sýry skrz naskrz I.
Že nevíte, co je největší pochoutka dnešního kouzelnického světa? Kdepak, nováčcci jsou až na druhém místě. Nebudu vás napínat, jsou to sýry. Každý má rád sýry. Tento článek proto bude pojednávat o nejznámějších kouzelnických sýrech. Některé existují v trochu upravené podobě i u mudlů, jiné se ovšem vyskytují pouze u nás kouzelníků. Ostatně, nepůsobil by levitující sýr, který se před vámi snaží uletět, když ho chcete sníst, v mudlovském světě podivně?
Abych vás tedy nenudila dlouhými řečmi, přejdeme k jednotlivým sýrům. Na konci vás totiž čeká malá ochutnávka exkluzivních sýrů, které mi sem poslala kamarádka, co zrovna stanuje v pralese. Fascinují ji liány a má v plánu stát se Tarzanem... Tarzankou. Ale to už jsem trochu odbočila, vraťme se tedy k hlavní tématice tohoto článku.
***
Prvním sýrem, který vám představím, a který zná nejspíš každý civilizovaný a dobře informovaný kouzelník či čarodějka, je KOUZELNICKÝ EMENTÁL. Je to jeden z těch sýrů, které najdete i u mudlů, ale nenechte se mýlit, protože jsem je oba ochutnala a chutnají zcela odlišně. Kouzelnický ementál má tu vlastnost, že dokáže měnit tvar, podobu i barvu. Rozumějte mi, neznamená to, že zrázu změní barvu ze světle krémové na ohnivě červenou a promění se v keramickou sošku kočky, která se vám povaluje na okně, ale malé drobné změny přece jen zvládá.
K tomu se váže jeden historický rekord, o kterém si mimo jiné můžete přečíst v Cheesesově kouzelnické knize rekordů. V roce 1967 se ementál obyčejné velikosti i barvy dokázal změnit na salátovou zelenou a pokrýt se plísní, protože nechtěl být snězen. Také nabyl dvakrát větší velikosti a pohyboval se na štětinkách plísně, takže dokázal celkem rychle utéct před nepřítelem.
Abych se ale opět vrátila k charakteristice kouzelnického ementálu: určitě vás zajímá, v čem že se to liší od toho mudlovského, že? Jak už jste nejspíš sami pochopili, kouzelnické vlastnosti nejsou to jediné, co dělá ementál opravdu jedinečným. Je to i jeho charakteristická chuť, která se táhne od rozvláčně krémové přes nasládle medovou až k jemně pomerančové. Dalo by se říct, že ementál chutná každému tak, jak si myslí, že mu chutnat bude. Proto je zřídkakdy dobré mít předsudky, protože ementál to vážně vycítí a může klidně chutnat jako zkažená ryba. A zápach to neprozradí, ementál voní vždycky lákavě a vyzývavě, jakoby říkal "Ochutnej mě, ochutnej mě!" A někdy se vám to vymstí. Ale někdy ne, pokud budete milovat ementál tak jako já.
*Na rozložených novinách se objeví kousek kouzelnického ementálu, který láká k ochutnání. Nikdo neodolá!*
***
Je skvělý, že? Tak. Dalším sýrem, který bych vám chtěla ukázat, je LÉTAJÍCÍ MYŠOSÝR. Možná už vám to prozradil název, ale pokud ne, neděste se, když vám řeknu, že tenhle sýr má hodně společného s myšmi, teda spíš s mýtem, že myši jedí sýr. Jelikož je ale tahle pohádka hrozně roztomilá a malým dětem se těžko vysvětluje, proč ve spíži leží mrtvá myš uvězněná v pasti/past na myš a ne sýr, tak se kouzelničtí výrobci rozhodli malým dětem přání splnit. Tento sýr proto vyjde draho hlavně rodiče rozmazlených dětiček, které si ukážou prstíkem na sýr s myší a stanou se na něm závislé (nehledě na to, že si už do konce života budou myslet, že myši žerou sýr). I proto je hlavním lákadlem tohoto sýru jeho nezaměnitelná chuť. Chutná asi jako trochu sladší angrešt, ale stejně tam zůstává ta sýrová podstata.
Abych vysvětlila tu myš - tenhle sýr je zářivě žlutý a má jednu velkou díru, ve které se uhnízdila marcipánová myšička. Je to až děsivě roztomilý sýr. Já tu myš nikdy nesním, je mi jí děsně líto. Mám takovou menší sbírku marcipánových myší, leží mi na poličce. Kouzelnická firma, co vyrábí Létající Myšosýr, vymýšlí stále nové vytuněné vychytávky, a tak nedávno vydala zbrusu novou edici myšosýrů, ve kterých je myš nyní umělohmotná a každá vypadá jinak. Když sesbíráte deset různých myší, promění se vám ve velkou myší trofej. Velká kovbojská myš. Velká UFO myš. Nebo jen velká myš, když máte smůlu. Každopádně tvůrci čokoládových žabek už si začínají stěžovat, protože jim přijde, že firma Myšosýr s r.o. kopíruje jejich žabky. Jak jste jistě z názvu pochopili, tenhle sýr taky létá. Levituje, a když má kodolibou náladu, snaží se uletět.
*Na nápisu "CORVINUS DECLARATIO" se nyní objeví zářivě žlutý sýr s červenou umělohmotnou myší! Gratuluju, máte první kousek do sbírky!*
***
Lahůdka, co? *mrkne* Třetím sýrem, a zároveň posledním pro dnešek, je CUKROVÝ SÝR. Ano, je to tak, tenhle sýr je opravdu cukrovinka, takže by se dalo říct, že to ani není sýr, ale... vypadá tak. Existuje hrozně moc druhů cukrových sýrů, a pravděpodobně není v silách jednoho člověka všechny je ochutnat, ale ty nejznámější jsou nejspíš příchutě ovocné, čokoládová, krémová a žvýkačková. Ta poslední je mimořádně zábavná, protože je to vlastně žvýkačka, která se nejvíc přibližuje opravdovým sýrům, má totiž nasládle běžnou sýrovou chuť.
Jak tento sýr vypadá? Nijak zvláštně, prostě jako kousek sýru, zbarvený pdole své příchutě. Jahodový sýr bude červený, borůvkový modrý a žvýkačkový duhový... je to taky ten nejdražší sýr na trhu, proto budete muset šetřit galeony, než si nějaký koupíte.
*Na titulní straně Corvina se neobjeví nic, protože autorka článku byla lakomá a snědla všechen sýr sama.*
***
Snad se vám má dnešní exkurze mezi sýry líbila a těšte se na 2. díl.
Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář
Vydáno: 9/2011
Linn | 23. 07. 2011
Lilien | 23. 07. 2011