Havraspárské dobrůtky potřetí!

Je tomu tak, i v tomto vydání Corvina na Vás čeká jedinečný úžasný recept na jídlo z havraspárské kuchyně. Bude to modrý sendvič, pizza či snad těstoviny? Nechte se překvapit…

Nene, dnes nás nečeká modrá pizza. Jste zklamaní? Nebuďte, sehnat recept na modrou pizzu je velice složité, a dokonce se při honbě za receptem dá ztratit i vlastní život. Já bych to kvůli receptu klidně udělala, ale kdo to pak dá do článku?

Proto jsem se rozhodla pro poněkud bezpečnější, ale i tak velmi chutný, recept. Bude to… é, co jsem to vlastně chtěla ukuchtit? *chvíli se snaží rozpomenout a pak s radostnou grimase luskne prsty* Mám to!

Bude to borůvková polévka!

Nevěříte? Myslíte si, že jste se přeslechli? Kdepak, ovocné polévky už několik let krouží světem a jsou stále obdivovanější i těmi nejpřísnějšími ochutnávači v luxusních restauracích.

Těchto polévek zatím existuje málo a já si zkusila trochu zaexperimentovat a místo banánů jsem přidala do základové tekutiny borůvky.

Nebylo by to ale ono, kdybych vám před samotným odtajněním receptu neprozradila nějakou příhodu, která s ním souvisí. Tak se pohodlně usaďte a poslouchejte, bude to dlouhé.

*

Starousek_v_cepici

Jednoho rána, když jsem byla ještě nováček, se z kolejky linula lahodná vůně. Prošla jsem otevřenými dveřmi a opatrně nakoukla dovnitř. Havran Staroušek zuřivě míchal tekutinu v modrém kotlíku a vypadal přitom trochu komicky. Na hlavě měl kuchařskou čapku a na sobě modrou zástěru. Zobáčkem okoštoval chuť neznámé tekutiny. Já chtěla vykřiknout "Nepij to!", ale nějak mi z pusy nešla ta slova. Tak jsem jen přihlížela a doufala, že Staroušek si do polévky omylem nepřimíchal jed. Přece jen, byl trochu starší...

Navzdory mým obavám se Staroušek spokojeně olízl, zamlaskal a popolétl kolem. Najednou vyletěl otevřeným oknem ven, netuším kam, a já tekutinu rychle okusila. Chutnala jemně, skoro jako zteplalý jogurt. Nenápadně jsem si trochu odnesla, aby mě nikdo neviděl, a udělala jsem dobře, protože se dovnitř nahrnuli další hladoví členové Havraspáru.

*

To by byly moje vzpomínky. Nicméně, Starouška jsem požádala o recept, trochu se zdráhal, ale pak mi ho prozradil. Souhlasil s uveřejněním, takže velevážený recept se mohl dostat do našeho kolejního časopisu!

Dost bylo teď už řečí, honem na to:

Pomůcky: jeden větší kotlík, vařečka či lžíce

Ingredience: 1 litr mléka, ¼ litru obyčejné vody, 35 g bramborové moučky, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 žloutek, cukr podle libosti a – abych nezapomněla na to nejdůležitější - asi 250 g borůvek

Postup: Bramborovou moučku rozmícháme ve studené vodě, nalijeme do vařícího mléka a krátce povaříme. Přidáme sůl, cukr, odstavíme a naředíme žloutkem rozmíchaným s trochou vody. Ten necháme jen krátce prohřát. Borůvky vaříme v cukrovém roztoku a rozmačkané přidáme do mléka. Jako přílohu podáváme sněhové nočky, suchary, piškoty nebo sušenky.

boruvkova_polevka

Tak co, uvaříte si naši kolejní polévku, nebo vám kouzlo její chuti zůstane zapovězeno? Nechte si chutnat a těším se na vás u dalšího dílu havraspárských dobrůtek!

Šéfredaktorka: Larrie Larstonová
Technická stránka: John Werewolf
Korektura a vizuální úprava článků: Avreya Monowitz, Janel Weil, Larrie Larstonová
Ilustrátoři: John Werewolf, Lilien Emity Meissed
Autoři článků: Avreya Monowitz, Elanius Aine Neil, Janel Weil, Larrie Larstonová, Lilien Emity Meissed a Linn Rose Lairová


Poděkování: Dešti, který rozmáčel zásobu pergamenů našim milým redaktorům, takže s články se do čísla probojovali jen ti plicně nezdatnější, kteří udatně foukali a foukali, dokud ze svého pergamenu nevyfoukali poslední kapičku vody. I těmto zdatným redaktorům tedy patří vřelý dík, stejně jako těm, kteří se snažili, ale dostali buď astma, nebo ztratili dech úplně. Nadaci "Nohy v teple", která našim skřítkům šmíráčkům poskytla několik párů krásných modrých holínek. A vám, našim milým čtenářům, že nám s takovým nadšením pomáháte vést válku proti tomu morbidně ubrečenému počasí, které si z nás tropí šašky.