Tipy na jedlé homemade dárky

Řešíte dárky na poslední chvíli a chcete se vyhnout přeplněným obchodům, kde vzniká davové šílenství? Nebo byste třeba chtěli ještě nějakou maličkost pro své blízké a nemáte nápad, co jim pod stromeček nadělit? Nechte se inspirovat několika jedlými vlastnoručně vyrobenými dárky, na kterých si obdarovaní dozajista smlsnou!

Nejednou jsem slyšela zmínku, že nejlepší dárek je ten, který se dá sníst, nebo vypít. A myslím, že je tomu opravdu tak. Jedlý dárek je obvykle sázka na jistotu, pokud tedy nedáte někomu bonbonieru Marasku, z té se obvykle totiž stává putovní dárek, protože ji nikdo nechce. Vánoce jsou svátky, kdy jsme zvyklí hodovat. Stoly se prohýbají jídlem a tento stav trvá až do nového roku, kdy si dáváme předsevzetí o hubnutí. No a aby těch dobrot náhodou neměli vaši blízcí málo, co takhle jim připravit něco na zub, hezky to zabalit“ a obdarovat je něčím s láskou dělaným. A co by to mohlo být? Zde je několik mých tipů, které by mohly sklidit úspěch.

**

Čokoládová granola

Jestli něco u mnou obdarovaných osob sklízí úspěch, tak je to tahle domácí čokoládovo-oříšková granola. Navíc je hotová raz dva a darovat ji můžeme v čemkoliv, co máme po ruce. Ať už to bude sklenice, nebo celofánový sáček. Já dělám dvojitou dávku pro naši potřebu a moc dlouho se u nás neohřeje. Takže pokud ji budete chtít někomu darovat, určitě udělejte také dvojnásob níže uvedeného množství.

Suroviny:

  • 200g ovesné vločky (půl jemné, půl celé)

  • 120g ořechy

  • 60g máslo

  • 4 lžíce voda

  • 2 lžíce med

  • ½ lžičky skořice

  • 50g hořká čokoláda nad 70% (osobně používám 85-90%)

  • chia semínka

Postup:

Ořechy nasekáme na menší kousky a přidáme k vločkám. Do rendlíku dáme vodu, med, máslo a skořici a na mírném plameni necháme rozpustit. Nevaříme. Přidáme k vločkám a ořechům a promícháme, aby se sypké suroviny obalily v tekuté směsi. Troubu předehřejeme na 160°C a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem cca 25 minut. Během pečení dvakrát promícháme. (Pokud budete péct dvojitou dávku, je třeba rozdělit na dva plechy.) Lehce zlatavé müsli vyndáme z trouby, posypeme nasekanou čokoládou, přendáme do mísy a promícháme, aby se čokoláda spojila s granolou. Necháme vychladnout, přidáme chia semínka dle chuti a uskladníme. Müsli ihned po vyndání z trouby není křupavé, jelikož musí vychladnout, tak se toho nelekněte.

*

Ginger shot

Sychravé počasí s sebou přináší i řadu nemocí, a tak je skvělým dárkem domácí života budič, coby zdroj vitamínů a možná jistá míra prevence proti ochoření. Tento dárek je však určený k okamžité konzumaci, proto bych jej chystala až ve chvíli, kdy jím budu chtít někoho obdarovat a informovala ho o každodenním týdenním dávkování do frťánka a klidně přiložila recept, aby mohli v ozdravné kůře pokračovat, nebo ji zahájit příště dle potřeby.

Suroviny:

  • 150-200g zázvor

  • šťáva z 2ks cintronu

  • 1ks pomeranč

  • 2 lžíce med

  • 1 lžíce kurkuma

  • 1 lžička kajenský pepř (lze vynechat)

  • voda

Postup:

Oloupeme zázvor a pomeranč, nakrájíme na kousky a dáme do mixéru. Vymačkáme z obou citronu šťávu, vlijeme ji k nakrájeným surovinám. Do mixeru přidáme i zbytek surovin. Vody nalijeme cca 100 ml, v případě potřeby po rozmixování přidáme. Přecedíme přes sitko, nalijeme do sklenice a dáme do lednice, kde dryák uchováváme po celou dobu, maximálně týden.

*

Pečený čaj

Pečený čaj se mi pojí s Vánocemi, hlavně ta kombinace skořice a jablek. Živě se mi při tom vybaví ta vůně a chuť. Samozřejmě lze použít jakékoliv ovoce. Já použila domácí jablka a hrušky, protože jsme jich měli ve sklepě dostatek. Ale každý si může recept upravit dle svých preferencí.

Suroviny:

  • 8ks jablko

  • 3ks hruška

  • 100g třtinový cukru

  • 2 lžičky skořice

  • 2ks celá skořice

  • hřebíček

  • 5 lžic rumu (lze vynechat)

  • podle chuti můžeme přidat brusinky, rozinky, nebo sušené švestky

Postup:

Ovoce omyjeme a dle preferencí zbavíme slupek, nebo je ponecháme, očistíme od jádřince a nakrájíme na kostky. Dáme do pekáčku, přidáme koření a případně sušené ovoce a zasypeme cukrem. Podlijeme trochou vody, aby se nám ovoce zespodu nepřichytilo, než pustí vlastní šťávu. Troubu předehřejeme na 170°C a vložíme do ní alobalem přikrytý pekáč. Takto zakrytou směs pečeme 10 minut, poté odkryjeme a necháme v troubě dalších 20 minut. Po vyndání z trouby ihned horkou směsí plníme čisté, vysterilizované skleničky. Zavřeme a postavíme dnem vzhůru.

Pro přípravu čaje pak odebereme cca tři lžičky směsi a zalijeme horkou vodou.

*

Vaječný likér

Varování: Jen pro plnoleté kouzelníky!

Vánoční klasika, která je velmi oblíbená v mnohých domácnostech. S tímto homemade dárkem se setkávám nejčastěji a není divu, protože vaječňák prostě k Vánocům patří. Každý má asi recept na ten svůj, který je za ně nejlepší. Kdo ho ještě nedělal, ale rád by a nemá žádný osvědčený recept, tak dávám do placu ten náš.

Suroviny:

  • 5ks žloutek

  • 5 lžic cukr moučka

  • 1ks vanilkový cukr

  • 2ks zahuštěné mléko (neslazené)

  • 1ks slazené kondenzované mléko

  • ¾ láhev rumu

  • ½ vanilkový lusk

Postup:

Utřeme žloutky s cukrem a přidáme další suroviny. Důkladně promícháme. Do čistých lahví přelijeme přes sítko. A tip na závěr, čím lepší a kvalitnější rum použijete, tím bude mít likér jemnější chuť.

*

Crinkles všeho druhu

Před třemi lety jsem poprvé ochutnala crinkles a to díky kamarádce, která  mi je dala darem. O rok později už jsem si našla recept, podle kterého jsem je začala chystat sama. V jakékoliv formě balení udělají parádu. Klidně bych je dala i do nějaké krabičky vystlané vánočním ubrouskem. Recept na perníkové crinkles najdete v aktuálním čísle Corvina a na ty čokoládové v tom loňském zde.

*

Nakládaný hermelín

Mezi všemi sladkými tipy jsem stihla alespoň jeden slaný, který podle mého vypadá opravdu krásně. Toho, kdo má sýr rád, určitě potěší! Do větší sklenice jsem vměstnala dva celé sýry a do té horní jsem dala jeden rozkrájený na trojúhelníky.

Suroviny:

  • camembert

  • šalotka

  • červená cibule

  • česnek

  • beraní rohy

  • čerstvý rozmarýn

  • koření – bobkový list, celý pepř, nové koření, sůl a pepř, sladká paprika

  • slunečnicový olej

Postup:

Množství se samozřejmě bude odvíjet od toho, kolik camembertů budeme plnit. V mém případě jsem použila tři kusy sýra, jednu velkou šalotku a dvě menší červené cibule. Dva stroužky česneku prolisujeme a přidáme k nim dvě lžíce oleje. Šalotku i cibuli si nakrájíme na kolečka. Sýry si rozřízneme napůl a obě poloviny dostatečně okořeníme mletým pepřem, solí, mletou paprikou a potřeme mašlovačkou obě strany česnekem. Přidáme šalotku a přiklopíme obě části k sobě. Vložíme do sklenice, horní část okořeníme solí, pepřem a paprikou, přidáme kuličky pepře a nového koření a bobkový list. Nahoru na hermelín vyskládáme červenou cibuli a přidáme dva beraní rohy a větvičku rozmarýnu. A pak stejným způsobem přidáváme další patra podle výšky zvolené sklenice. Pokud zvolíme velkou sklenici, tak se nám tam může vejít klidně dvojnásob camembertů. Je důležité, aby byla sklenice dostatečně naplněna. Podle toho se pak bude násobit i počet zbylých surovin. Jakmile budeme mít sklenici naplněnou, zalijeme to celé olejem tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Se sklenicí několikrát bouchneme, abychom se zbavili bublinek vzduchu. Přes noc necháme na tmavém místě v pokojové teplotě a následně dáme do chladu. Naložený sýr by měl v lednici vydržet až dva měsíce. Stejně jako u zavařování však platí, že všechny potřeby musí být čisté. A to nejen během přípravy, ale také v případě odebrání jednotlivých kousků ze sklenice, pokud budeme mít ve sklenici sýrů několik.

*

Rýmovníkový sirup

Skvělým dárkem jsou za mě sirupy všeho druhu. Já jsem se pustila do rýmovníkového, jelikož už mi rostlina značně přerůstala. Sirup se hodí na slazení čaje, nebo jen tak na lžičku.

Suroviny:

  • 35ks lístek rýmovníku

  • 1ks pomeranč

  • 1ks citron

  • 1l voda

  • 1kg cukr

Postup:

Lístky překrojíme a dáme do hrnce. Oloupeme pomeranč a citron a nakrájíme je na kolečka, která vložíme do nádoby k lístkům. Obsah zalijeme litrem vroucí vody, zatěžkáme talířem, nebo menší pokličkou. Necháme louhovat 24-48 hodin s následně přecedíme přes plátýnko do hrnce. Přidáme kilo cukru a svaříme na sirup. Přelijeme do čistých skleniček.

*

Horká čokoláda

K mrazivým zimním večerům nebo ráno k snídani, vlastně kdykoliv, se skvěle hodí kakao či horká čokoláda. Možností, jak originálně zabalit ingredience pro přípravu, je spousta. Ať už do ozdoby, zkumavek, nebo třeba pytlíčku.

Dovnitř nasypeme samozřejmě kakaový prach jako základ a pecičky čokolády. A zdobení už je pak na každém. Já nemohla opomenout marshmallows a cukrovou posypku. Pak už stačí ohřát mléko a vysypat buď celý obsah, nebo jeho část do hrnku.

*

Vánočka

(Foto z loňského roku)

Parádním dárkem je mimo vánočního cukroví také domácí vánočka. Spousta lidí ji doma nepeče, takže věřím, že takový dar by je rozhodně potěšil. Stačí ji zabalit i do pečícího papíru a obvázat mašlí a vypadá to moc hezky.

Zkušební letošní vánočku jsem do článku nestihla, takže jsem si musela poradit výřezem z loňské fotky a také s ne příliš povedenou variantou, ale vzhled na chuti neubírá.

Recept je stejný jako na mazanec, který jsem s vámi sdílela o Velikonocích. Naleznete zde. Pokud si nevíte rady s pletením, tak na sítích je spousta návodů, jak na to. Já to pletení pochopila díky tomuto videu. Za mě je nejjednodušší pletení ze šesti pramenů, ačkoliv jak si můžete všimnout, když dostatečně neutáhnete prameny, tak si vánočka utíká, kam se jí zlíbí. Moje mamka v takových případech říká,  vždyť je to jedno, stejně se to sní a…“ pokračovalo to dál, ale vlastně stačí úplně ten začátek toho hesla.

***

Tolik ode mě k tipům na jedlé homemade vánoční dárky na poslední chvíli. Zaujal vás některý ze zvolených dárků? Budete i vy sami letos něco připravovat, nebo spíše zajdete do obchodu pro již hotové? Ať tak či tak, nebo jinak, nezapomeňte, že Vánoce nejsou o dárcích a nestojí za to se jimi stresovat. Přeji vám proto hlavně pokojné svátky bez stresu, plné radosti a spokojenosti, dobrého jídla, strávené v příjemné společnosti. Veselé Vánoce!




Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář


Tiráž Autor: Nicolette Marique Leroy
Vydáno:

Komentáře
To jsou ale skvělé tipy... :)
Summer | 19. 02. 2024
Tak to by si zasloužili nějakou pravidelnou dodávku na chřipkové období. :D
Nic | 28. 01. 2024
ginger shoty si niekedy robím ale nikdy ma nenapadlo ho niekomu darovať! a že poznám pár ľudí s celkom zlou imunitou :D
Jeba | 21. 01. 2024
Ayuš, mnohokrát děkuji za takovou chválu. Moc si toho vážím! A rozhodně vyzkoušej tyhle tipy dřív. Granolu dělám v jednom kuse a vyhovuje mi, že není přeslazená, ale i s tou hořkou čokoládou chutná skvěle. No musíš zkusit, snad ti bude chutnat tak, jako nám. O:) :D
Nic | 28. 12. 2023
Ty jsi prostě úžasná, NiC! Tak super nápady a ještě lepší provedení! :) Určitě vyzkouším příští rok vaječňák a mimo Vánoce i granolu a ginger shot, ten je super nápad :)
Ayuš | 26. 12. 2023
Holky moc vám děkuji za tak krásnou odezvu na článek! Dělá mi to velkou radost! ❤️ Jste moc hodné! Děkuji! A pokud se do něčeho pustíte.. tak ať chutná, ať vám, nebo obdarovaným. :))
Nic | 25. 12. 2023
Nic, ty Tve clanky jsou proste top! Vsechno bych snedla a vypila!:D V tomto pripade se clovek naji i ocima. Mas to fakt krasne esteticky udelane. ♡
Vivienne | 23. 12. 2023
Wow a mňam, hned mám chuť jít něco kuchtit :D!
Eig. | 22. 12. 2023
Vau, presne toto som teraz hľadala a ani som o tom nevedela... Ďakujem ❤️
Berti | 22. 12. 2023
A já tady šílím, že nevím, co mám nadělit tchýni :D Teď už vím! Vlastně jsou tyto dárky i mnohem lepší, protože je vidět, že si s nimi dal někdo práci a že jsou dělané od srdce. Moc děkuji za nápady. Jeden je lepší než ten druhý! :)
Hayley | 21. 12. 2023
1716182616