Tipy na jedlé homemade dárky II.

Ťuk, ťuk! Kdo tam? Vánoce! Opravdu nám už Vánoce klepou na dveře. V obchodech graduje davové šílenství, ať už při nákupu surovin, či pořizování vánočních dárků. A co vy? Už máte všechny dárky nakoupené, doma vše nachystané? Ať už je vaše odpověď jakákoliv, zkusím vás zaujmout několika tipy na rychlé vánoční homemade jedlé dárky! Takové, které můžete udělat za minutu dvanáct 23. prosince a den nato je darovat svým blízkým.

Už v minulém roce jsem vám předala několik svých osvědčených tipů na jedlé dárky (k nahlédnutí zde), které můžete darovat nejen o Vánocích. Letos přináším druhou várku dobrot, kterou si můžete připravit pro sebe, nebo je připravit někomu z rodiny či přátel. Věřím, že jedlé dárky, a ještě k tomu připravené vlastnoručně, udělají dvojnásobnou radost. A co jsem si pro vás do článku a současně pro své blízké připravila tento rok?

**

Ořechy v cukru

Neznám moc lidí ve svém okolí, kteří by odolali tomuto mlsání. V obchodech, či na vánočních trzích zbytečně předražená pochutina, doma připraveno mnohem levněji a hlavně za pár minut. Není to opravdu žádná věda. Oříšky budou vypadat hezky v celofánovém sáčku, nebo třeba skleničce.

Suroviny:

  • 120 g ořechů – jakékoliv, dle preferencí a chuti
  • 75 g cukru krupice
  • 30 ml vody

Postup:

Volila jsem směs ořechů, kde byly lískové ořechy bez slupky, mandle bez slupky, pekanové ořechy a kešu. Záměrně jsem se vyhnula vlašským ořechům, které mi přijdou v této variantě takové nahořklé, ale to je možná jen můj pocit. Každopádně zvolte směs, nebo jeden druh, dle toho, co najdete doma, nebo máte rádi. Na pánev nasypeme cukr, zalijeme vodou a necháme svařit na cukrový rozvar. Ten by měl mít teplotu 118°C, ale asi to lze i odhadnout, kdy už směs hodně probublává. Není třeba ji nikterak promíchávat. Jakmile dosáhneme požadované teploty, nebo usoudíme, že je rozvar připraven, vhodíme ořechy a hezky promícháme, aby se nám rozvar dostal na každý oříšek ze všech stran. A pak už jen mícháme a restujeme, dokud nejsou ořechy obaleny v cukru a už se k sobě nelepí. Následně je dáme na pečicí papír na plech vychladnout a poté přendáme do dózy, skleničky, nebo sáčku.

*

Likér z ledových kaštanů

Varování: Jen pro plnoleté kouzelníky!

Likéry všeho druhu neodmyslitelně k vánočním svátkům patří. Nejčastější variantou je samozřejmě vaječňák a Baileys, ale existuje opravdu velká spousta dalších příchutí. V loňském roce na mě v jedné facebookové skupině vyskočil právě tento čokoládový, o který se nyní s vámi podělím i já.

Suroviny:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 salko
  • 3 balení ledových kaštanů
  • 4 kostičky hořké čokolády
  • 400 ml rumu

Postup:

Šlehačku, nalámanou čokoládu a ledové kaštany dáme do hrnce a na mírném ohni povaříme. Nepřestáváme míchat. Tuto směs necháme vychladnout a poté přidáme salko. Vše společně promícháme metličkou a poté přilijeme rum. Kdo má rád jemnější likéry, tomu doporučuji množství alkoholu ubrat. Klidně dát jen 250-300 ml a případně přidat. Likér přelijeme do čistých lahví. Po vychladnutí uchováváme v lednici.

*

Rýmovníkový med

A zase ten rýmovník… Tomu mému se letos obzvlášť dařilo, takže jsem ho teď s úderem zimy mohla zase ostříhat. Tentokrát jsem nedělala sirup, ale něco trochu jiného. Ale věřím, že i tato varianta v období rýmiček přijde vhod.

Suroviny:

  • Med
  • Lístky rýmovníku

Postup:

Otrháme rýmovníkové lístky, které následně omyjeme a vysušíme. Ty pak nakrájíme na menší kousky. Čím víc, tím líp. Odrazí se to na výsledném aroma a chuti medu. Vyčistíme a vysterilizujeme si skleničku, do které budeme postupně vrstvit med a lístky. Nejprve na dno dáme trochu medu, pak vložíme lístky, med a tak dál, dokud máme, nebo nedojdeme k horní části skleničky. Je důležité, aby byly lístky hezky obalené, ponořené v medu. Já jsem první dny, než se lístky trochu scvrkly, skleničku otočila, abych zajistila, že jsou ponořené. Lístky v medu necháme po dobu 3-4 týdnů. Poté med přecedíme do nové, čisté a vysterilizované skleničky a uchováváme v lednici.

Pokud byste někomu tedy darovali rýmovníkový med ve variantě za minutu dvanáct, tak i s instrukcemi, co s ním dál. Nebo jej uděláte v průběhu roku, či začnete příští rok k Vánocům s úderem prosince.

*

Vánoční cukroví

Ve svém okolí mám spoustu osob, které vánoční cukroví milují, ale nemají čas, či chuť jej připravovat. Jedním z těch lidí je moje mamka nebo kamarádka. Jistě máte někoho takového kolem sebe také. A pokud vánoční cukroví připravujete, tak doma už jeden homemade jedlý dárek máte. Jen ho hezky zabalit, darovat a tím pohladit na duši i na jazyku.

Suroviny:

  • Cukroví – jednoho druhu, nebo mnoha druhů

Postup:

Upéct, pokud ještě nemáme pečeno. Tady si dovolím tipy na mnou připravené vánoční cukroví – první a druhý díl. Připravit, pokud už pečeno máme. Vezmeme si nějakou papírovou krabičku určenou na cukroví, nebo jinou, kterou můžeme vyložit vánočním ubrouskem. Skvělou volbou je určitě plechová krabička, která moc hezky vypadá a najde i další využití. Do zvolené nádoby vyskládáme cukroví a darujeme.

*

Lámaná čokoláda

Tohle je za mě jedna z virálních variant jedlých dárků. Viděla jsem ji už před lety a čas od času na mě vyskočí někde i mimo Vánoce. A není divu, opravdu se i tento dárek může darovat kdykoliv. Vhodný je především pro milovníky čokolády, ale udělá radost jistě každému. Pokud máte děti, tak doporučuji, abyste je do přípravy zapojili. Bude je to moc bavit a dárek bude dělaný jimi a radost obdarovaných bude o to větší.

Suroviny:

  • Čokolády všech barev
  • Zdobení
  • Ořechy
  • Preclíky
  • Sušenky

Postup:

Na menší, či větší plech (podle množství, které plánujeme dělat) si na pečicí papír rozmístíme na střídačku bílou, mléčnou a hořkou čokoládu. Rozdělíme si čokolády třeba na jednu/dvě řady kostiček, abychom dosáhli požadovaného rozmístění. Troubu předehřejeme na 130°C a na pár minut do ní plech vložíme. Špejlí zkontrolujeme, zda už dostatečně povolila, abychom špejlí mohli čokolády propojit a udělat v nich ornamenty. Jakmile jsme se smícháním spokojeni, přichází na řadu zdobení. A tady je na každém, co na čokoládu přidá. V našem případě to byly preclíky s vánočními motivy, cukrové a sušenkové zdobení a skořicové sušenky. Jakmile jsme s výsledkem spokojeni, necháme plech chvíli stranou, aby vychladnul, pak jej na hodinu umístíme do lednice, aby se nám čokoláda dobře lámala. Rozlámeme čokoládu na menší kousky, kterými plníme celofánové pytlíčky.

*

Kořeněné ořechy

Abych malinko rozbila ty sladké tipy, tak jsem zahrnula i jinou podobu doma připravených ořechů. Tentokrát jsou to pečené kořeněné ořechy. Věřím, že si na nich pochutnáte jako na těch sladkých.

Suroviny:

  • 75 g kešu ořechů
  • 2 lžičky slunečnicového oleje
  • 1 lžička tekutého medu
  • ½ lžičky soli
  • ½ sladké papriky
  • špetka chilli, pokud jej máte rádi

Postup:

Smícháme si olej, med a koření, jakmile se nám vše hezky spojí, přidáme ořechy, pořádně promícháme, aby se nám všechny ořechy hezky obalily. Dáme na plech na pečicí papír a pečeme cca 18 minut do zlatova. Během pečení několikrát promícháme. Po upečení je přendáme na talíř, necháme vychladnout a přendáme do skleničky, nebo dózy.

*

Letos ten čas plynul nějak moc rychle, takže těch tipů je o něco méně, nicméně mám ještě několik dalších v rukávu, tak na příští Vánoce přijdu zase s novou várkou. Když se k těmto přidají ty loňské, určitě budete mít z čeho vybírat. Připravovali jste i vy letos nějaké domácí dobrůtky? Pokud se na poslední chvíli pustíte do něčeho z výše zmíněného, dejte vědět, jak vám výsledek chutnal. Užijte si vánoční svátky bez výčitek! Krásné Vánoce!




Zalíbil se ti článek? Vyjádři svůj názor v komentářích, to je totiž to, co autor článku ocení nejvíce! přidat komentář


Tiráž Autor: Nicolette Marique Leroy
Vydáno:

Komentáře
Ještě že nám sem dáváš osvědčené tipy! Co bych dělala s Watfarem pod stolem?! :D
Ashley | 04. 01. 2025
Jé, Ash určitě vyzkoušej, je moc dobrý. Já jsem první várku udělala zabijáka, pak jsem ubrala alkohol a do článku už je to tip, který se nebojím doporučit. :D A děkuji moc za komentář!
Nic | 02. 01. 2025
Na ten likér z ledových kaštanů už se nějakou tu dobu chystám, tak uvidíme, zda se v novém roce konečně dokopu :D Děkuji za krásné tipy! :)
Ashley | 30. 12. 2024
1737736040